Bir yandan enflasyon endişeleriyle oluşan faiz artırım baskısı diğer yandan arka arkaya büyüme beklentilerinde gelen aşağı revizyonlar para politikalarının yönü konusunda kafa karışıklığının devamına neden olurken küresel risk iştahında kalıcı bir toparlanma gerçekleşmiyor. Yön bulmakta zorlanan piyasalar destek bu aşamada bilançolardan gelmeye devam ediyor. BIST tarafında da açıklanan ve beklenen bilançolar endeksi tekrar 2000 puan üzerine atmış durumda.

Yeni haftanın ilk yarısında ekonomik ajanda sakinken Rusya-Ukrayna riski, ve MB yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Perşembe günü ABD TÜFE, Cuma günü içeride cari ödemeler dengesi haftanın öne çıkan ekonomik verileri konumunda

Tekrar 10g Ho(1980) üzerine değer kazanmış bulunan endekste bu seviye üzerinde 2035 ve 2100 seviyeleri hedef konumda olacaktır. Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Küresel tarafta, dünkü işlem gününe de; risk alma iştahındaki baskının devamı ile başladık. Önceki akşam ECB Başkanı Lagarde’ın, Enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekmek için hızlı bir sıkılaştırmaya ihtiyaçları olmadığına dair söylemleri; kısmen olumlu olmasına karşın, Putin ve Macron arasında yapılan görüşme sonrasında; Putin’in, NATO ve NATO üyelerine yönelik sert ifadeleri ile artan gerginlikler, fiyatlamalar üzerinde bir kez daha kendisini gösterdi.

Güne karışık seyirle başlayan ABD endeksleri, kapanışa doğru toparlanma gösterdi. ABD'de şirketlerin genel olarak iyi gelen bilançoları endekslerdeki pozitif seyirde etkili oldu. Bu sabah Asya Borsaları bölge genelinde Hong Kong borsası öncülüğünde yükseldi. Çinli teknoloji şirketlerinin kazanımları Hang Seng Endeksi'ni yukarı taşırken. Endeks yüzde 2'den fazla yükseldi.

Deutsche Bank CEO'su Christian Sewing de, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon bekleyişlerini aşağı çekmek için faiz oranlarını artırmasının gerekeceğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Mart ayından itibaren piyasaları para politikası normalleşmesi için hazırlamaya başlayabileceğini bildirdi. Açıklamada, bankanın mevcut zamanlaması göz önüne alındığında varlık alımlarının Eylül'den önce tamamlanmasının pek olası olmadığı, bunun Aralık ayında ilk faiz artışının önünü açacağı aktarıldı.

Altın fiyatları, yatırımcıların yükselen enflasyon ve jeopolitik gerginliklere odaklanmasıyla hafta başından bu yana yüzde 1’den fazla yükseliş kaydetti. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar kurundaki düşüşle 800 TL sınırında bulunuyor. Altın yatırımcıları da perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı. Goldman Sachs stratejistleri ise yavaşlayan büyüme ve yükselen enflasyonun 2022 yılında altın için yatırım talebini artıracağını belirterek, 12 aylık ons altın fiyatı tahminlerini 2.000 dolardan 2.150 dolara çıkardıklarını söyledi.

Öte yandan, piyasalar Fed’in baharda art arda iki faiz artırımı gerçekleştirmesini fiyatlamaya başladı. Bloomberg’in opsiyon kontratlarının fiyatlamasından yaptığı hesaplamalara göre, traderlar Mart ve Mayıs ayında 25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakarken Mart ayında yüzde 40 ihtimalle 50 baz puanlık bir artırım olacağını düşünüyor.

İç tarafta, öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Londra'da yabancı yatırımcılarla yaptığı temaslar takip edildi. Bakan Nebati, Londra’da çeşitli bankaların ve yatırım fonlarının üst düzey yöneticileri ile yaptığı görüşmelerin çok olumlu geçtiğini açıkladı.

Türkiye İş Bankası 2021 yılının son çeyreğinde 6,4 milyar TL net kâr açıklayarak piyasa beklentisi olan 4,8 milyar TL’nin üzerine çıktı. Böylece banka, dördüncü çeyrekte net kârını çeyreksel bazda yüzde 114 artırdı. 2021 yılını 13,4 milyar TL net kâr ile kapatan şirket, 2020 yılına göre kârını yıllık bazda yüzde 97,7 yükseltmiş oldu.

Şişecam, 2021 yılının son çeyreğinde çeyreksel bazda kârını yüzde 272 oranında artırarak 5 milyar 37 milyon TL net dönem kârı elde etti. Beklenti 3,6 milyar düzeyindeydi. Böylece şirket, 2021 yılının tamamını 9 milyar 133 milyon TL net dönem kârı ile sonlandırdı.

Yurt ve yurt dışında öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, Almanya ticaret ve ABD 10 yıllık tahvil ihalesi takip edilecek. Diğer taraftan Fed/FOMC Üyelerinin Açıklamaları ve Jeopolitik Riskler gündemin üst sırasında olacak.

XU100 TEKNİK GÖRÜNÜM

Endeks 10g HO (1980) üzerine yerleşme çabasında

Pazartesi günü 4 aylık trend desteğinden başlayan toparlanma sürecini dün de sürdüren endeks en yüksek 2019 puan seviyesi gördüğü günü %0,48 yükselişle 2007 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,85, holding endeksi yüzde 1,02 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,05 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 1,86 ile iletişim oldu. Trend takip modelimiz bu aşamada SAT konumunda kalmaya devam ediyor.

Ekim ayı ortasından gelen trend desteği ile 50g üsse HO seviyesinin 1900-1920 bandında buluşması endekste bu aralıktan güçlü bir toparlanmayı getirirken dün de gelen satışlar 10g HO (1980) üzerinde karşılandı. Bu seviye üzerinde kaldıkça 2035 ve 2100 seviyeleri hedef konumda kalmaya devam edecektir. 1920 seviyesi trendin devamı adına takip ettiğimiz güçlü destek seviyesi.

Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

Kaynak Işık Menkul-Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı