Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Gücünü koruyan imalat sektörü aktivitesi desteğinde pozitif eğilimli seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, ekonomik büyüme bölgesindeki seyrini sürdüren ISM imalat PMI verisinin desteğinde, pozitif eğilimli seyir izledi. Mart ayında 64,7 ile 37 yılın zirvesinde gerçekleşen ISM imalat PMI Nisan ayı verisi aylık bazda 4 puan düşüşle 60,7 seviyesinde beklentinin altında kaldı. Ancak verideki görünüm imalat sektörü aktivitesinin gücünü koruduğuna işaret ediyor. Özellikle, mali destek ve salgın sonrası talepte toparlanma ABD özelindeki büyüme temasında etkili olan unsurlar olarak öne çıkıyor. Alt endeksler cephesinde, ödenen fiyatlar verisi aylık bazda 4 puan artışla 89,6 seviyesinde, piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Ancak günü %1,5976 seviyesinden tamamlayan ABD 10 yıllık tahvil faizinin veriye tepkisinin sınırlı kaldığını gözlemliyoruz. Dow Jones endeksi %0,70 değer kazancıyla 34.113,23 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,27 artışla 4.192,66 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,48 gerileyerek 13.895,12 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde, ekonomik büyüme teması ile yakından ilintili olan enerji, madencilik ve sanayi sektörü hisselerinin alıcılı seyir izlediği takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise karışık seyir hakim. Avustralya Merkez Bankası’nın politika faizinde değişikliğe gitmemesinin beraberinde salgın cephesinde Hindistan’da çok yavaş ilerleme kaydediliyor olması piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Bu arada Asya cephesinde Japonya, Tayland ve Çin piyasalarının bugün de kapalı olması nedeniyle işlem hacminin düşük olmaya devam edeceğini belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde hafif satıcılı seyir gözlemliyoruz. Başkan Powell’ın dün verdiği demeçte vurguladığı ekonomik toparlanmanın toplumun kesimleri arasındaki dengesiz yansımaları görülen negatiflikte etkili olan bir unsur olarak öne çıkıyor. Yurt dışında ABD’de ticaret dengesi ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonu takip edilecek. Ticaret dengesi verisinin Mart ayında 73,4 milyar dolar açık verdiği tahmin ediliyor. Fabrika siparişleri cephesinde de Mart ayı verisinin aylık bazda %1,6 artış kaydettiği öngörülüyor. Dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonuna ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de MBA haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı değişimi ve ISM hizmet PMI verisine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı değişimi verisinin Nisan ayında 875K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. ISM hizmet PMI verisine ilişkin piyasa beklentisi verinin aylık bazda 0,4 puan artışla 64,1 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Markit hizmet PMI Nisan ayı verisinin ise 63,1 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ÜFE verisinin beraberinde Markit hizmet PMI verisinin revizyonunu izleyeceğiz. Nisan ayı ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %1,1 ve %4,2 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Markit hizmet PMI Nisan ayı verisinin de 50,3 seviyesinde teyit edilmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı