Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlenen enflasyon indikatörleri ile Fed’in varlık alımlarını azaltabileceği ve vergi artırımlarına yönelik endişelerle satıcılı seyir izledi
Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, güçlenen enflasyon indikatörleri ile Fed’in beklenenden daha erken varlık alımlarını azaltabileceği ve önümüzdeki aylarda devreye alınması planlanan vergi artırımlarına ilişkin öne çıkan endişelerle satıcılı seyir izledi. Özellikle ABD Hazine Bakanı Yellen’ın, kamu harcamaları nedeniyle ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için faiz oranlarının biraz artması gerekebileceğine yönelik söylemlerinin endekslerin gün içi en düşük seviyelerini test etmesinde etkili olduğu takip edildi. Yellen sonrasında değerlendirmelerine açıklık getirerek faiz artırımlarının öngördüğü ya da önerdiği bir şey olmadığını belirtti. ABD ekonomisi için enflasyonun bir sorun olacağını düşünmediğini belirten Yellen, olsa bile Fed'in bununla baş edebilecek araçları olduğunu aktardı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bu gelişmeler sonrasında %1,59’lu seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Nasdaq endeksi, büyük teknoloji hisselerinde %1’i aşan düşüşler sonucunda %1,88 değer kaybıyla 13.633,50 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,69 düşüşle 4.163,92 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi ise gün içinde 300 puanı aşan düşüşün ardından yatay seyirle 34.133,03 seviyesinden kapandı. Küçük ölçekli şirketleri içeren Russell 2000 endeksi de yeniden açılma temalı havayolları ve kruvaziyer sektörü hisselerinde görülen satışlar nedeniyle %2,2 düşüşle 2.231,52 seviyesine geriledi. Bilançolar cephesinde bugün General Motors, Hilton Worldwide, Allstate ve Etsy bilançoları takip edilecek. İlk çeyrek karlarının genel olarak beklentileri aşması ve şirketlerin yıl sonu öngörülerini yukarı yönlü revize etmesine karşın, bu faktörün fiyatların içinde bulunması nedeniyle hisse performansı üzerindeki olumlu etkisinin sınırlı kaldığını gözlemliyoruz.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise ASX 200 endeksi öncülüğünde alıcılı seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Bu arada Asya cephesinde Japonya, Tayland ve Çin piyasalarının bugün de kapalı olması nedeniyle işlem hacminin düşük olmaya devam edecektir. ABD vadeliler cephesinde de emtia bazlı hisselere ek olarak, bankacılık ve sanayi sektörü hisselerinde görülen toparlanmanın desteğiyle pozitif seyir görülüyor. Ancak Russell 2000 vadeli endeksinde negatif ayrışma devam ediyor. Diğer yandan, bugün ABD ve Euro Bölgesi’nden açıklanacak fiyat verilerinin küresel tahvil faizlerinin görünümüne yön vereceğinden kritik olduğunu belirtmek isteriz. Yurt dışında ABD’de MBA haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı değişimi ve ISM hizmet PMI verisine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı değişimi verisinin Nisan ayında 875K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. ISM hizmet PMI verisine ilişkin piyasa beklentisi verinin aylık bazda 0,4 puan artışla 64,1 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Markit hizmet PMI Nisan ayı verisinin ise 63,1 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ÜFE verisinin beraberinde Markit hizmet PMI verisinin revizyonunu izleyeceğiz. Nisan ayı ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %1,1 ve %4,2 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Markit hizmet PMI Nisan ayı verisinin de 50,3 seviyesinde teyit edilmesi öngörülüyor.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de 1 Mayıs haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Piyasa beklentisi verinin 540K seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerini sürdüreceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi izlenecek. Verinin aylık bazda %1,6, yıllık bazda da %9,4 artış kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da taşıt satışları gündemimizde olacak. Mart ayında yıllık bazda %2,4 artış kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı