Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Enflasyon sonrası Fed’in piyasaların güvenini tazelemesiyle güçlenen risk algısının desteğiyle haftayı artıda tamamladı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, hafta içerisinde beklentileri aşan TÜFE verisinin piyasalarda yarattığı negatif atmosfer sonrası, teknoloji sektörü hisselerinde görülen alımlara ek olarak, yeniden açılma temasının öne çıkmasıyla yükseliş eğilimini ikinci güne taşıdı. ABD TÜFE Nisan ayı verisi manşet bazda yıllık olarak %4,2 artışla, beklentileri aşarak Eylül 2008’den bu yana en güçlü yükselişini kaydetti. Çekirdek veride de yıllık bazda %3 artışla son 15 yılın en güçlü artışı görüldü. Verinin ardından, Fed’in ekonomiye sağladığı desteği geri çekerek, sıkı para politikasına geçiş yapabileceği yönündeki endişelerle ABD 10 yıllık tahvil faizleri son 5 haftanın zirvesine yükselerek %1,70 seviyesini aştı. Ancak banka cephesinden destekleyici duruşun devamlılığı konusunda gelen kararlı söylemler ve enflasyonun alt kırılımında yükselişin geçici olabileceğine dair işaretlere ek olarak, beklentinin altında gelen perakende satışlar verisinin yarattığı ılımlı görünümün desteğiyle haftanın son işlem gününde %1,6284 seviyesine kadar geriledi. Fed Başkan Yardımcısı Clarida, zayıf istihdam artışı ve güçlü enflasyon verisinin Fed’in destekleyici duruşu üzerinde negatif bir etkisi olmadığını belirtirken, Fed üyesi Mester da enflasyonun bu yıl %2’yi aşacağını ve gelecek yıl düşüşe geçeceği yönünde söylemlerde bulundu. Fed üyelerinden gelen son söylemlerin piyasalarda güven tazeleyici bir rol oynadığını izliyoruz. Bu bağlamda, Fed’in ekonomi tam istihdam seviyesine ulaşana kadar destekleyici duruşunu sürdüreceğine yönündeki beklentilerin yeniden piyasa algısında belirleyici olduğunu gözlemliyoruz. Bu arada, çip cephesinde Senatörler tarafından devreye alınması planlanan fonların da enflasyon baskılarının azaltılması konusunda etkili olacağını düşünüyoruz. Böylelikle geçtiğimiz Çarşamba günü enflasyon verisi sonrası 27,59 ile son iki ayın zirvesini test eden VIX endeksinin, piyasalarda risk algısının yeniden toparlanmasıyla haftayı 18,81 seviyesinden tamamladığını takip ettik. Azalan volatilitenin desteğiyle Dow Jones endeksi, %1,06 değer kazancıyla 34.382,13 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi %1,49 yükselişle 4.173,82 seviyesinden tamamlarken, Nasdaq endeksi ise teknoloji hisselerinde devam eden alımlarla pozitif ayrıştı. Nasdaq endeksi %2,32 yükselişle 13.429,98 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda ise Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde düşüşler %1’i aştı. Nasdaq endeksi de teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan satışlar nedeniyle negatif ayrışarak %2,3 geriledi. Sektörler cephesinde teknoloji sektörü hisseleri dışında, havayolları ve kruvaziyer sektörü hisselerinde sert yükselişler izlendi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasaları ise, Çin’den gelen makro veriler ve bölge özelinde salgına ilişkin gelişmeler ışığında karışık seyir izliyor. Çin piyasaları bu sabah açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri sonrası pozitif ayrışıyor. Nisan ayı sanayi üretimi verisi yıllık bazda %9,8 artışla piyasa beklentisini karşılarken, perakende satışlar verisinin ise %17,7 artışla beklentinin altında gerçekleşti. Ancak verilerdeki genel görünümün ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu sinyaller verdiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan, Tayvan ve Güney Kore piyasalarında artan vaka sayıları nedeniyle devreye alınan kısıtlamalarla satıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,62 seviyesine gerilerken, sınırlı kar realizasyonlarının ön planda olduğunu izliyoruz. Yurt dışında ABD’de Empire State imalat endeksi takip edilecek. Verinin aylık bazda 3,3 puan düşüşle 23 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri izlenecek. İnşaat izinlerinin aylık bazda %0,7 artış kaydetmesi öngörülürken, konut başlangıçlarının %2 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise ilk çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Ancak veriye ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Asya cephesinde ise Japonya’da da ilk çeyrek büyüme verisi gündemimizde olacak. Piyasa beklentisi verinin çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %1,1 ve %4,6 daralmalar kaydedeceği yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı