Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Kritik istihdam raporları öncesi, güçlü kalan risk algısının desteğiyle ılımlı alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları bugün ve Cuma günü açıklanacak kritik istihdam raporları öncesinde ılımlı alıcılı seyir izledi. Önceki gün makro görünüme ilişkin karışık işaretler veren ISM imalat PMI verisinin ardından, şimdilerde gözler istihdam verilerine çevrildi. İstihdam verileri ABD’de makro ekonomik toparlanmayı gözlemleyebilmek açısından kritik öneme sahip. Hatırlanacağı üzere Fed üyeleri de parasal desteği kademeli olarak geri çekmenin ancak ardarda güçlü istihdam verilerinin gelmesi halinde söz konusu olabileceğini belirtmişlerdi. Dolayısıyla bu verilere şimdilerde Fed’in para politikası duruşunun belirleyicisi gözüyle bakıldığını söyleyebiliriz. Risk algısının güçlü kalmasıyla ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,59 seviyesinin altında dengelenirken, VIX endeksi 17,5 seviyesinin altına geriledi. Endeksler tarafında, Nasdaq ve S&P 500 endeksleri %0,14 artışla sırasıyla 13.756,33 ve 4.208,12 seviyelerinden kapandılar. Dow Jones endeksi de %0,07 artışla 34.600,38 seviyesinden tamamladı. Sektörler cephesinde, enerji sektörü hisselerinde yükselişlerin %3’e yaklaştığını takip ettik.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasaları, Çin Caixin hizmet PMI verisinin sektör görünümüne ilişkin verdiği olumlu sinyallere ek olarak, Fed cephesinden gelen açıklamalar ışığında pozitif ağırlıklı seyir izliyor. Çin Caixin hizmet PMI verisi Mayıs ayında aylık bazda 1,2 puan düşüşle ancak 55,1 seviyesinde gerçekleşerek, sektör aktivitesinin ekonomik büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdüğünü gösterdi. Diğer yandan, Fed üyesi Harker’ın verdiği demeçte uygun zamanda tahvil alımlarının dikkatlice azaltılması gerektiğini ifade etmesi de, piyasalarda destekleyici parasal koşulların gündemde kalmaya devam edeceğine yönelik iyimserliği güçlendiriyor. Bu bağlamda risk algısının güçlü kaldığını gözlemliyoruz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah hafif alıcılı seyir hakim. Bugün yurt dışında, ABD’de ADP özel sektör istihdamı değişimi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Tarımdışı istihdam verisine öncü olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdamı verisinin Mayıs ayında 650K artış kaydetmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde de 29 Mayıs haftasına ilişkin piyasa beklentisi 395K seviyesinde bulunuyor. PMI verileri cephesinde ISM hizmet PMI verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 63 puan seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Markit PMI cephesinde ise öncü olarak aylık bazda 5,4 puan artışla 70,1 olarak açıklanan verinin bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Öncü olarak Mayıs ayında aylık bazda 4,6 puan artışla 55,1 seviyesinde gerçekleşen verinin bu şekilde teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de tarımdışı istihdam ve fabrika siparişleri verilerine dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonu takip edilecek. Tarımdışı istihdamın Mayıs ayında 653K artış kaydetmesi bekleniyor.İşsizlik oranının aylık bazda 0,2 puan düşüşle %5,9 seviyesine gerilemesi tahmin edilirken, enflasyon görünümü açısından kritik olan ortalama saatlik kazançlar verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %1,6 artışlar kaydetmesi öngörülüyor. Diğer yandan, fabrika siparişleri Nisan ayı verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Dayanıklı mal siparişleri Nisan ayı verisinin de aylık bazda %1,3 düşüş olarak teyit edileceği öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde ise perakende satışlar verisi takibimizde olacak. Nisan ayı perakende satışlar verisinin yıllık bazda %25 artışla 2000 yılından bu yana en güçlü artışını kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı