Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Ekonomik toparlanmada yavaşlama ve maliyet enflasyonunda artışla endeksler hafif ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, FOMC toplantısı esnasında makro verilerin ekonomik toparlanma yavaşlarken üretici fiyatları cephesinde maliyet baskılarının arttığına işaret etmesi nedeniyle zirve seviyelerden geri çekildi. Makro verilerde, perakende satışlar Mayıs ayı manşet verisi aylık bazda %1,3 daralma göstererek, beklentiden kötü seviyede gerçekleşti. Çekirdek perakende satışlar verisi de Mayıs ayında %0,8 düşüşle beklentileri karşılayamadı. Verideki görünümün iki güçlü ayın ardından gerileyerek ülkede toparlanmanın hız kestiğine işaret ettiğini izliyoruz. Veri ayrıca seyahatlerin yeniden artması ve eğlence yerlerinin açılmasıyla ABD’de mallara yönelik talebin daha da ılımlı hale geleceği sinyalini de verdi. ÜFE verisi ise Mayıs ayında yıllık bazda %6,6 yükselişle beklentileri aşarken, çekirdek bazda %4,8 artışla piyasa beklentisine paralel geldi. Verinin genel olarak maliyet baskısının devam ettiğini gösterdiğini söyleyebiliriz. Verilerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,51’li seviyeleri test ettikten sonra %1,49’lu seviyelerde dengelenirken, VIX endeksi 17 seviyesine ılımlı yönelim gösterdi. Endeksler tarafında, Nasdaq endeksi %0,71 düşüşle 14.072,86 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi de %0,20 değer kaybıyla 4.246,59 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,27 düşüşle 34.299,33 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde gayrimenkul ve teknoloji sektörü hisseleri baskı altında kalırken, enerji sektörü hisselerinin alımlara sahne oldu.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında da, bölge özelindeki makro gelişmelere ek olarak, dikkatlerin FOMC toplantısına yoğunlaşması nedeniyle negatif ağırlıklı seyir görülüyor. Japonya’da açıklanan dış ticaret dengesi Mayıs verisi düzeltilmiş bazda 43,1 milyar yen fazla vererek beklentinin altında gerçekleşti. Alt bileşenlere baktığımızda ihracatın yıllık bazda %49,6 artış ile beklentinin altında kaldığı, ithalatın da %27,9 artışla piyasa beklentisini aştığı görülüyor. Ayrıca bugün Çin’den gelecek perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri de Asya piyasalarının seyri açısından kritik olacak. FOMC toplantısına ilişkin olarak da, piyasaların Fed’in varlık alımlarının hızını ne zaman yavaşlatacağına dair ipucu arayışında olduğunu takip ediyoruz. Toplantıda ayrıca faizler ve makro tahminlere ilişkin güncellemeler yapılması bekleniyor. Noktasal grafiğin de 2023 yılına kadar faiz artırımına işaret etmeyeceği beklentiler dahilinde bulunurken, varlık alımlarının azaltımına ilişkin sinyallerin bu yıl sonuna kadar gündeme gelmemesi öngörülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise yatay karışık seyir hakim. ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah %1,50’nin hafif altında seyrediyor. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları, inşaat izinleri, konut fiyatları, ithalat ve ihracat fiyatları verilerine ek olarak, Haziran ayı FOMC toplantısı takip edilecek. İnşaat izinleri Mayıs ayı verisi aylık bazda %0,2 düşüşle 1,73 milyon seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Konut başlangıçları verisinin ise %4,5 artışla 1,64 milyon seviyesine yükselmesi bekleniyor. Fiyat verileri cephesinde de ithalat fiyatlarının yıllık bazda %10,7 yükselerek son 10 yılın zirvesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Diğer yandan, Haziran ayı FOMC toplantısında Fed’in destekleyici duruşunu sürdürmesi beklenirken, varlık alımlarının gelecek seyri konusunda ipuçları verilmesi bekleniyor. Asya cephesinde TSİ 10:00’da Çin’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Perakende satışlar Mayıs ayı verisinin yıllık bazda %14 yükselmesi, sanayi üretimi verisinin de %9,2 artış kaydetmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Philadelphia Fed imalat endeksi Haziran ayı verisinin aylık bazda 1 puan düşüşle 30,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin de 12 Haziran haftasında 360K ile pandemi döneminin en düşük seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisinin revizyonu takip edilecek. Mayıs ayında öncü olarak manşet ve çekirdek verinin sırasıyla %1,6 ve %0,9 artışlar kaydettiği takip edilmişti. Manşet verinin %2 seviyesine revize edilmesi beklenirken, çekirdek verinin %0,9 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı