Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güç kaybeden bilanço rallisi ve makroekonomik büyüme endişeleri nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan şirket karlılığının yarattığı rallinin güç kaybetmesine ek olarak makroekonomik büyüme endişelerinin yeniden gündeme gelmesi nedeniyle satıcılı seyir izledi. Özellikle IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın, küresel ekonomik görünümün oldukça belirsiz ve aşağı yönlü risklerin hakim olduğunu belirterek, enflasyon ve borç seviyelerinin birçok ekonomide yükseldiğini vurgulayan demeci piyasalardaki negatiflikte etkili oldu. Bilançolar tarafında da, şimdiye kadar S&P 500 şirketlerinin %40’ı 3Ç21 finansallarını açıkladı. Bu şirketlerin %80’inin karları beklentiyi aştı. Gerçekleşmeler ışığında S&P 500 şirketlerinin 3Ç21 karlılığının yıllık bazda %37,6 artış göstereceği tahmin ediliyor. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,54’lü seviyelere gerilerken, VIX endeksi 17 seviyesine yaklaştı. Dow Jones endeksi %0,74 düşüşle 35.490,69 seviyesinden kapanarak dört günlük yükseliş döngüsünü sonlandırdı. S&P 500 endeksi de %0,51 değer kaybı ile 4.551,68 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,02 artışla 15.235,80 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında da satıcılı seyir görülüyor. Artan enflasyon baskılarının sıkı para politikasını kaçınılmaz kılarak pandemi sonrası makroekonomik toparlanmayı sekteye uğratacağı yönündeki endişeler piyasalardaki görünümün temelini oluşturuyor. Bu çerçevede emtia fiyatlarında görülen düşüşlerin de enerji sektörü şirket hisselerinin baskılanmasına neden olduğunu izliyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise pozitif seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bekleyen konut satışları verilerine ek olarak 3Ç21’e ilişkin büyüme, kişisel tüketin ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verileri izlenecek. Haftalık işsizlik maaşı başvurularu verisinin 23 Ekim haftasında 289K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bekleyen konut satışları Eylül ayı verisinin de yıllık bazda %3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. 3Ç21 verilerine ilişkin olarak büyüme verisinin yıllık bazda %2,6 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Kişisel tüketim verisinin %0,8 seviyesine gerileme göstereceği tahmin edilirken, çekirdek kişisel tüketim harcamalrı verisinin çeyreksel bazda %4,4 artış göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de yarın AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. Toplantıda bankanın destekleyici duruşunu sürdürmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de kişisel gelirler, kişisel giderler, çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü ve Chicago PMI verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisinin revizyonu takip edilecek. Eylül ayı kişisel gelirler verisinin aylık bazda %0,2 düşüş kaydedeceği, kişisel harcamalar verisinin ise %0,6 artış göstereceği tahmin ediliyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörünün ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %3,7 artışlar kaydetmesi öngörülüyor. Chicago PMI Ekim ayı verisine yönelik piyasa beklentisi de verinin aylık bazda 1,2 puan düşüşle 63,5 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Öte yandan, Ekim ayında öncü olarak aylık bazda 1,4 puan düşüşle 71,4 seviyesine gerileyen verinin bu seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise yarın TÜFE ve büyüme verileri takip edilecek. Ekim ayı öncü TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %3,7 ve %1,9 artışlar kaydetmesi bekleniyor. 3Ç21 büyüme verisinin de çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %2,1 ve %3,5 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Asya cephesinde ise Japonya’da Tokyo TÜFE ve sanayi üretimi verileri takibimizde olacak. Tokyo TÜFE Ekim ayı verisinin manşet bazda yıllık olarak %0,4 artış göstermesi bekleniyor. Çekirdek verinin ise değişim göstermeyeceği öngörülüyor. Sanayi üretimi Eylül ayı öncü verisinin de yıllık bazda %0,2 artış kaydedeceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı