Küresel piyasalarda fiyatlamalar: ABD Başkanı Biden’ın sosyal harcama paketine ilişkin gelişmelerle pozitif seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, teknoloji sektörü hisselerinin piyasa beklentisini karşılayamayan 3Ç21 finansallarına rağmen, Başkan Biden’ın sosyal harcama paketine ilişkin gelişmelerin desteğinde pozitif seyir izledi. Bilançolar tarafında, e-ticaret devi olan Amazon beklentinin altında gerçekleşen 3Ç21 net gelir ve net kar rakamları nedeniyle %2,1 düşüş kaydederken, Apple hissesi de beklenenden daha şiddetli seyreden arz sıkıntıları sebebiyle piyasa beklentisinin altında net gelir açıklaması sonucunda %1,8 değer kaybetti. Bu arada Apple’ın Mayıs 2017’den bu yana ilk kez satış gelirleri cephesinde hedefini tutturamadığını belirtmek isteriz. Exxon Mobil ve Chevron gibi enerji devleri de beklentilerden güçlü gelen 3Ç21 finansal sonuçları ışığında alımlara sahne oldu. Şimdiye kadar karlarını açıklayan %80’inden fazlasının karları beklentiyi aştı. Gerçekleşmeler ışığında S&P 500 şirketlerinin 3Ç21 karlılığının yıllık bazda %38,6 artış göstereceği tahmin ediliyor. Washington cephesinde ise, Başkan Biden’ın geçtiğimiz Perşembe günü açıkladığı 1,7 trilyon dolarlık harcama paketi tasarısına ilişkin gelişmeler piyasalar açısından destekleyici unsur olarak öne çıktı. Teklif edilenden daha ılımlı vergi ve harcamalardan oluşan tasarının mevcut durumda Capitol Hill’de bekleyen altyapı harcama paketinin onaylanmasını kolaylaştıracağı öngörülüyor. Hazine Bakanı Yellen verdiği demeçte söz konusu ekonominin büyüme potansiyelini artırmasını beklediği paketin yakın zamanda onaylanması konusunda umutlu olduğunu ve son zamanlarda yaşanan enflasyon baskılarını artırmayacağını belirtti. Taslağın vergilere ilişkin kısmında %15'lik kurumsal asgari vergiden 325 milyar dolar sağlanması öngörülüyor. Taslakta hisse geri alım vergisi de yer aldı. Beyaz Saray, ABD'de şirketlerin kendi hisselerini almasından çok bu kaynakların yeniden yatırıma yönelmesini amaçlıyor. Buradan da 125 milyar dolar bekleniyor. Taslakta %15'lik asgari küresel vergi de yer aldı. Yeni kurallar minimum vergi oranı uygulamayan ülkelerdeki yabancı kurumlara yönelik cezaların uygulanmasını da içeriyor. Uluslararası vergi kurallarının da 350 milyar dolarlık bir hacim sergilemesi öngörüldü. Beyaz Saray geliri 10 milyonun üzerinde olanlar için %5, 25 milyon doların üzerinde olanlar için ilave %3'lük vergi öngördü. Beyaz Saray'ın taslağına göre Amerikalıların %0,02'si bu düzenlemeden etkilenecek. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,55’li seviyelere ılımlı gerilerken, VIX endeksi 16 seviyesine yaklaştı. Dow Jones endeksi %0,25 artışla 35,819.56 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,19 değer kazancı ile 4,605.38 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,33 artışla 15,498.39 seviyesinden kapandı. Her üç endeks de Kasım 2020’den bu yana en iyi aylık performanslarını gösterdiler. Ekim ayında S&P 500 %6,91 yükselirken, Dow Jones endeksi %5,84 artış kaydetti. Nasdaq endeksi ise %7,27 değer kazandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise genel olarak alıcılı seyir görülüyor. Özellikle Nikkei endeksinin Japonya’da gerçekleşen genel seçimlerde Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) galip gelmesiyle yükselişler %2’yi aştı. Buna göre, çoğunluğun 233 sandalyeyle elde edildiği 465 koltuklu mecliste iktidardaki LDP 261 sandalye kazandı. Öte yandan, Çin’de imalat sektörü performansına ilişkin belirsizlikler nedeniyle Shangai ve Hang Seng endekslerinde negatif ayrışmalar görülüyor. Çin’de açıklanan resmi PMI verisi aylık bazda 0,4 puan düşüşle 49,2 seviyesine gerileyerek iki ay üst üste ekonomik daralma bölgesinde seyretti. İmalat dışı PMI da 52,4'e geriledi. Eylül ayında bu veri 53,2 olarak kaydedilmişti. PMI verilerinin alt endekslerdeki gerileme ve girdi fiyat göstergelerinin yükselmesinin Çin ekonomisinin stagflasyona ilerlediğine işaret ediyor. Caixin imalat PMI verisi ise aylık bazda 0,6 artış kaydederek 50,6 seviyesine yükseldi. ABD vadeliler cephesinde ise pozitif seyir hakim. Bugün ABD’de inşaat giderleri ve ISM imalat PMI verisine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. İnşaat giderleri Eylül ayı verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi bekleniyor. ISM imalat PMI verisinin ise Ekim ayında aylık bazda 0,6 puan düşüşle 60,5 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Verinin alt kalemlerinde ise ödenen fiyatlar verisinin 0,8 puan artışla 82 puan seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Yeni siparişler ve istihdam endekslerine yönelik olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Eylül ayında yeni siparişler verisi değişim göstermeyerek 66,7 seviyesindeki seyrini sürdürürken, istihdam endeksi 12 puan artışla 50,2 seviyesine yükselmişti.Öte yandan, Markit imalat PMI öncü verisi Ekim ayında aylık bazda 1,5 puan düşüşle 59,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın Euro Bölgesi’nde AMB üyesi Enria’nın konuşması izlenecek. Asya cephesinde de Japonya’da parasal taban verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Eylül ayında veri yıllık bazda %11,7 artış kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı