Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü gelen şirket karlarının ISM enflasyon verisinin endişesini azaltmasıyla alıcılı seyir izledi
Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, kritik tarımdışı istihdam verisi ve Kasım ayı FOMC toplantısı öncesinde rekor seviyelerden kapandı. Piyasalardaki görünümde, özellikle güçlü gelen şirket karlılıklarının ISM imalat PMI verisinin fiyat göstergesinin yarattığı endişelere baskın gelmesi etkili oldu. Enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiği mevcut ortamda Kasım ayı FOMC toplantısında Fed’in ’tapering’ sürecini başlatması bekleniyor. Makro veriler cephesinde, ISM imalat PMI verisi manşet bazda aylık olarak 0,3 puan düşüşle 60,5 seviyesine gerilemesine karşın ekonomik büyüme bölgesinde kalmaya devam etti. Ancak ödenen fiyatlar alt endeksinin aylık bazda 4,5 puan artışla 85,7 seviyesinde beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşerek arz sıkıntılarının yarattığı fiyat baskılarına işaret etti. Yeni siparişler verisi ise aylık bazda 6,9 puan düşüşle 59,8 seviyesine gerilerken, istihdam endeksi de 1,8 puan artışla 52 seviyesine yükseldi. Bilançolar tarafında şimdiye kadar S&P 500 şirketlerinin %55,8’i 3Ç21 finansallarını açıkladı. Bu şirketlerin %82’sinin ise karları beklentiyi aştı. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,55 seviyesine gerilerken, VIX endeksi 16 seviyesi civarında kalıcılığını korudu. Dow Jones endeksi Boeing ve Dow Inc şirketlerinin hisselerinde görülen alımlarla %0,26 artışla 35.913,84 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,18 değer kazancı ile 4.613,67 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,63 yükselişle 15.595,90 seviyesinden kapandı. Russell 2000 endeksi ise %2,7 yükselişle Ağustos ayından bu yana en iyi günlük performansını gösterdi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Tapering sürecinin başlatılması beklenen Kasım ayı FOMC toplantısı öncesinde Avustralya Merkez Bankası’nın kararı piyasalardaki görünümün temelini oluşturuyor. Banka politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, Nisan 2024 tarihli varlıklar için %0,1’lik tahvil getirisi hedefini kaldırdı. Banka ayrıca, faiz artırımı koşullarının gerçekleşmesinin biraz zaman alacağını ifade ederken, önceki 2024 yılı öngörüsünde belirtilenden daha erken bir faiz artırımına açık olduğunun sinyalini verdi. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah negatif seyir hakim. Bugün Euro Bölgesi’nde AMB üyesi Enria’nın konuşması izlenecek.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı değişimi, ISM hizmet PMI ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişlerinin revizyonu ve Kasım ayı FOMC toplantısı takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı değişimi Ekim ayı verisinin 400 K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ISM hizmet PMI verisinin ise aylık bazda 0,1 puan artışla 62 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Alt endekslere yönel,k olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere ödenen fiyatlar verisi Eylül ayında aylık bazda 2,1 puan artışla 77,5 seviyesine yükselirken, yeni siparişler alt endeksi 0,3 puanlık ılımlı arıtışla 63,50 seviyesinde gerçekleşmişti. İstihdam alt endeksi ise 0,7 puanlık düşüşle 53 seviyesine gerilemişti. Fabrika siparişleri Eylül ayı verisinin ise aylık bazda değişim göstermediği öngörülüyor. Kasım ayı FOMC toplantısına iişkin olarak Fed’in federal fonlama oranında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak sıkılaştırmacı patikaya geçişe ilişkin olarak Fed Başkanı Powell’ın tapering sürecini başlatması öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da Caixin hizmet PMI verisinin Ekim ayında aylık bazda 0,3 puan düşüşle 53,1 seviyesine gerilemesi öngörülüyor.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı