Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentileri aşan istihdam verisine ek olarak ilaç gelişmeleri ile alıcılı seyir izledi
Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Cuma günü ABD piyasaları, beklentileri aşan istihdam artışına ek olarak ilaç cephesindeki gelişmelerle alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, Ekim ayı tarımdışı istihdam artışı 531K seviyesinde piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,1 puan düşüşle %4,6 seviyesine gerilerken, iş gücü katılım oranı %61,6 seviyesinde gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar verisi ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %4,9 artışlarla beklentilerle uyumlu görünüm sergiledi. Özellikle artan enflasyonist baskılar karşısında ortalama saatlik kazançların yukarı yönlü bir sürpriz yapmaması verinin piyasa dostu olduğuna yönelik bir işaret olarak algılanabilir. Öte yandan, Pfizer Inc. ürettiği Kovid-19 hapının yüksek riskli hastalarda hastaneye yatışları ve ölümleri %89 oranında azalttığını açıkladı. Hapın özellikle daha problemsiz bir yeniden açılma süreci sağlayacağına yönelik iyimserlikle havayolları ve kruvaziyer sektörü hisselerinin alımlara sahne olduğunu takip ettik. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,45’li seviyelere gerilerken, VIX endeksi 16 seviyesini aştı. S&P 500 endeksi %0,37 artışla 4.697,53 seviyesinden kapanarak yükselişini yedinci güne taşıdı. Nasdaq endeksi %0,20 yükselişle 15.971,60 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,56 değer kazancıyla 36.327,95 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda da hisse senedi endeksleri pozitif bir haftayı geride bıraktı. S&P 500 endeksi %2 artışla 2021 yılı getirilerini %25 seviyesine taşırken, Dow Jones endeksi %1,4 yükseldi. Nasdaq endeksi de %3,1 yükselişle Nisan başından bu yana en iyi haftalık performansını gösterdi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise genel olarak ılımlı satıcılı seyir görülüyor. Özellikle Çin dış ticaret verisinde ihracatın piyasa beklentisinin aşması ülkenin eski büyüme modeline bağlılığını ortaya koyarak piyasalardaki olumsuz atmosferin temelini oluşturuyor. Veriye daha yakından bakacak olursak, Çin’in ihracatı Ekim ayında önceki yıla kıyasla %27,1 artışla beklentileri aşarak 300,2 milyar dolar oldu. Böylece ihracatta çift haneli artış 13. ayda da devam etti. İthalat ise bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre %20,6 artışla piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Böylece dış ticaret fazlası 84,5 milyar dolara yükseldi. Emlak sektöründeki çalkantıya bağlı zayıf iç talep, azalan altyapı yatırımları ve zayıflayan tüketici harcamalarına rağmen dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ihracat bu sene pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı. Bu yılın toplam ihracatı ise şimdiden 2020 seviyelerini aşmış bulunuyor. İhracattaki ivmelenmenin birkaç ay daha devam edebileceği tahmin ediliyor. ABD vadeliler cephesindede bu sabah negatif seyir hakim. Bugün Euro Bölgesi cephesinde Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi aylık bazda 2,67 puan düşüşle 16,93 seviyesine gerilemişti.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de NFIB Küçük İşletme İyimserliği, ve ÜFE verileri takip edilecek. NFIB Küçük İşletme İyimserliği Ekim ayı verisinin aylık bazda 0,4 puan artışla 99,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ekim ayı ÜFE verisinin de manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %8,6 ve %6,8 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de ZEW beklenti anketi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi aylık bazda 10,1 puan düşüşle 21 seviyesine gerilemişti. Asya cephesinde ise Japonya’da cari denge verisi takip edilecek. Eylül ayı verisinin 847,2 milyar yen fazla olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı