Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Rusya’nın Ukrayna ile uzlaşmaya varmak için Minsk’e delege heyeti göndermeye hazır olduğu yönündeki açıklamalarla pozitif seyirle kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, Rusya’nın Ukrayna yönetimi ile uzlaşmaya varmak için Belarus’un başkenti Minsk’e delege heyeti göndermeye hazır olduğu yönündeki açıklamalarının yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir izledi. Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi'nin 11 üyesinin yaptırım listesine alındığını duyurdu. Makro veriler cephesinde de, kişisel gelirler Ocak ayı verisi aylık bazda değişim göstermezken, kişisel harcamalar %2,1 artış kaydetti. Kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisi de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,6 ve %6,1 artışlarla piyasa beklentisini aştı. Çekirdek veri ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,5 ve %5,2 yükselişlerle piyasa beklentisine paralel görünüm sergiledi. Dayanıklı mal siparişleri tarafında da öncü manşet veri aylık bazda %1,6 artışla çekirdek veri de %0,7 artışla piyasa beklentisini aştı. Bekleyen konut satışları verisi ise yıllık bazda %9,1 düşüşle piyasa beklentisinin oldukça altında gerçekleşti. Söz konusu gelişmeler çerçevesinde gün içinde %2 seviyesini aşan ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,96 hafif gerilerken, Almanya 10 yıllık tahvil faizleri de %0,23 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 27,59 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi %1,64 yükselişle 13.694,62 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %2,24 değer kazancıyla 4.384,62 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %2,51 artışla 34.058,75 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda ise Nasdaq ve S&P 500 endeksleri sırasıyla %1,08 ve %0,82 getiri sağlarken, Dow Jones endeksi %0,06 düşüşle negatif eğilimini üçüncü haftaya taşıdı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, jeopolitik gerginliğin yansımaları ışığında risk algısındaki zayıflama ile satıcılı seyir görülüyor. Hafta sonu Batılı ülkelerin Rusya'yı swift sisteminden çıkarma kararı alması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki çağrısı sonrası Rus rublesi offshore işlemlerde sert değer kayıpları yaşadı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığına Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesi emrini verdi. Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov yaptığı toplantının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir hakim. Bugün ABD’de Chicago PMI ve Dallas Fed imalat aktivitesi endeksi izlenecek. Chicago PMI verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,3 puan düşüşle 62,2 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Dallas Fed imalat aktivitesi endeksine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı verisi aylık bazda 5,8 puan düşüşle 2 seviyesinde gerçekleşmişti. Asya cephesinde ise Japonya’da perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takibimizde olacak. Perakende satışlar Ocak ayı verisinin yıllık bazda %1,5 artış göstermesi, sanayi üretimi verisinin de yıllık bazda %1,1 yükselmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de inşaat giderleri ve ISM imalat PMI verilerine ek olarak imalat PMI verilerinin revizyonu izlenecek. Ocak ayı inşaat giderleri verisinni aylık bazda %0,5 düşüş kaydetmesi bekleniyor. ISM imalat PMI cephesinde piyasa beklentisi aylık bazda 0,4 puan düşüşle 58 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Ödenen fiyatların da aylık bazda 1,4 puan artışla 77,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Yeni siparişler ve istihdam piyasasına yönelik piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere yeni siparişler verisi Ocak ayında aylık bazda 3,1 düşüşle 57,9 seviyesine gerilemişti. İstihdam endeksi de 0,6 puan artışla 54,5 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat PMI verisine ilişkin olarak da piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Şubat ayı öncü verisi aylık bazda 2 puan artışla 57,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi cephesinde de imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere Şubat ayı öncü verisi 0,3 puan düşüşle 58,4 seviyesine gerilemişti. Asya cephesinde de Japonya imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere Şubat ayı öncü verisi aylık bazda 2,5 puan düşüşle 52,9 seviyesine gerilemişti. Çin’de de PMI rakamları izlenecek. Resmi imalat PMI Şubat ayı verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 49,9 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puan düşüşle 50,8 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Caixin imalat PMI verisinin de aylık bazda değişim göstermeyerek 49,1 seviyesindeki seyrini sürdürmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı