Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Jeopolitik gerilime dair ılımlı açıklamalar ve petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşle risk iştahı arttı
Dün piyasalarda neler oldu? Avrupa hisse endeksleri pandemi başladığından bu yana en güçlü günlük yükselişlerini kaydetti. ABD endekslerinde de Haziran 2020’den bu yana en büyük günlük prim kaydedildi. Rusya’nın Ukrayna müdahalesinden bu yana ciddi miktarda satış gören endekslerde, dipten alım hareketinin başlamış olabileceği değerlendiriliyor. Dow Jones endeksi %2 primle 33286 seviyesinde kapanış yaptı. Endeks hala Ocak ayı zirvesinin %11 altında bulunuyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel, enerji sektörü %2,5 değer kaybı ile endekste tek düşüş yaşanan sektör oldu. S&P 500 endeksi %2,57 ve Nasdaq endeksi %3,60 oranında yükseliş yaşayarak günü sonlandırdı. Alman DAX endeksi dün günü %7,9 primle 13.848 seviyesinden tamamladı. En az yükseliş yaşayan teknoloji sektöründe bile artış %6’yı buldu. Fransa CAC40 endeksi de %7,1 artışla 6.388 seviyesinde günü kapattı. Seans içinde, Ukrayna’nın savaşı sonlandırabilmek için taviz vermeye hazır olduğuna dair çıkan haberin ardından petrolde %10’u aşan düşüş görüldü. Ayrıca, OPEC ülkelerinden üretimin arttırılabileceğine dair açıklamalar da kar satışlarını tetikledi. Mart ayı başından bu yana primlenen dolar endeksinde dün %1 üzeri değer kaybı yaşandı ve endeks 97,96 seviyesine kadar geriledi. Ons altın %2,8 ve 58 dolar değer kaybıyla 2000 seviyesi altına düştü ve bu sabah 1980 USD seviyelerinden işlem görüyor. Brent petrol de dün %12 üzeri değer kaybıyla 112 USD’ye kadar geriledi, bu sabah 114 USD/varil seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün güne 1,8457 seviyesinden başlarken günü %1,93 seviyesinde tamamladı. VIX endeksi 32,4 seviyesinde.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında risk iştahının artışıyla alıcılı seyir öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde ise, kritik enflasyon verisi öncesi hafif negatif bir seyir görülüyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler bugün yine en önemli gündem maddesi olacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı kararı bugün TSİ 15:45’te açıklanacak. Kararın ardından saat 16:30’da ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması gerçekleşecek. Rusya – Ukrayna savaşının etkileri, petrol ve emtia fiyatlarında son dönemde görülen sert artışlarla küresel enflasyonist beklentilerde artış ve stagflasyon endişeleriyle ECB’nin Şubat ayındaki şahin duruşunu yumuşatabileceği ve daha dengeli tonda açıklamalar yapabileceği beklentileri bulunuyor. ABD’de bugün açıklanacak manşet enflasyon verisinin yıllık bazda %7,5’ten %7,9'a yükselerek 1982'den beri en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor. Enflasyonda önceki beklenti enflasyonun Şubat ayında tepe yapması yönündeydi. Ancak ekonomistler Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında çeşitli yaptırımlarla petrol ve gıda fiyatlarında görülen artış nedeniyle bu ay ve gelecek ay tırmanışın devam edeceğini ve %8-9'ların görülebileceğini belirtiyor. FED’in gelecek hafta yapılacak toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faizleri artırması bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var? Yarın İngiltere’de sanayi üretimi, Almanya’da Şubat ayı nihai enflasyon verisi, ABD’de ise Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı