Dün piyasalarda neler oldu?
Dün küresel piyasalarda Çin hariç pozitif bir seyir görüldü. Asya piyasalarında endeksler genel olarak pozitif kapanırken, Çin Şangay’da yeni getirilen virus kısıtlamalarının etkisiyle endeksler satıcılı kapandı. Dün İstanbul’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakereleri küresel piyasalar tarafından yakından takip edildi. Yapıcı görüşmelerin akabinde Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu, bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldığını ve taraflar arasında en anlamlı ilerlemenin bugün kaydedildiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgesinde askeri operasyonların azaltılması kararı verildiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken resmi ziyaret için geldiği Fas’ta Rusya’ya savaşı durdurması, askerlerini çekmesi çağrısı yaparak, “Rusya’nın şu ana kadar savaşı durdurmak istediğine dair hiçbir belirti yok” dedi.
Açıklamaların ardından küresel piyasalarda hareketlilik arttı. Dün Avrupa ve ABD borsalarının tamamında güçlü alıcılı bir seyir görüldü. Alman DAX endeksi %2,8 ve CAC 40 endeksi %3,08 artış gösterdi. Euro Bölgesi bankacılık endeksi Ukrayna-Rusya görüşmelerinin pozitif sonuçlanmasıyla gün içinde %5’in üzerinde değer kazandı. New York borsasında ise Dow Jones %0,97 değer kazandı ve 35.294 puan ile son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Visa %3,33 ve Nike %3,21 ile en çok değer kazanan hisseler oldu. S&P 500 endeksi %1,23 değer kazandı, NASDAQ %1,84 yükseldi.
ABD tahvil faizleri dün dalgalı bir seyir izledi. ABD'de 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi 2019 yılından bu yana ilk kez eşit seviyeye geldi ve spread sıfıra indi. 10 yıllık tahvilin faizi dün gün içinde %2,53’e kadar yükseldikten sonra %2,40’ın altına geriledi; bu sabah %2,3360 seviyesinde. Almanya'da da tahvil faizleri dalgalanırken Almanya 10 yıllık tahvil faizi de gün içerisinde %0,737 ile 2018 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ancak bu sabah %0,6430 seviyesinde.
Dolar endeksi dün düşüş eğilimini sürdürdü ve 98,07 seviyesini gördü. EURUSD paritesi, dolar endeksindeki düşüşle birlikte 1,1190 seviyesine kadar yükseldi. Petrol fiyatlarında, sabah saatlerinde Çin Şangay’da vaka sayılarındaki artışa bağlı olarak kapanmaların artması nedeniyle düşüş eğilimi görülürken seans kapanışına doğru Rusya-Ukrayna görüşmelerinden olumlu mesajlar gelmesiyle birlikte düşüş hızlandı. Brent petrol dün %5’in üzerinde düşüşle 105 USD/varil seviyesine kadar geriledi. ABD tipi WTI ham petrolün varili de 100 USD’nin altını gördü. Brent petrol bu sabah ise 111 USD seviyesine hafif yükseldi. Rusya-Ukrayna savaşına dair pozitif haber akışıyla birlikte ons altın %1 düşüşle 1.900 doların altını gördü ve 28 Şubat'tan bu yana ilk kez 1.892 dolar/ons seviyesine gerilese de daha sonraki saatlerde toparlandı ve tekrar 1.900 USD’nin üzerine çıktı. Bugün Ruble değer kazandı ve Dolar/Ruble paritesi %6’nın üzerinde düşüşle 88,5 seviyesine geriledi. USDRUB paritesi bu sabah 85,2 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise 20,0 seviyesinin altına geriledi; bu sabah 18,9 seviyesinde.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında Japonya hariç pozitif bir seyir var. ABD vadelilerinde ise yatay negatif bir görünüm var. Bugün Avrupa'da günün en önemli verisi Almanya enflasyon rakamları olacak. Beklentisi Mart ayında enflasyonun aylık %1,6 artış göstererek, yıllık %6,2 seviyesine çıkacağı yönünde oluşuyor. ABD'de ise Cuma günü açıklanacak işgücü göstergelerine öncü olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdamı gelecek. ADP özel sektör istihdamının bu ay 450 bin artış göstereceği beklentisi bulunuyor.
Gelecek gündemde neler var?
Perşembe günü Japonya'dan Şubat ayına ilişkin öncü sanayi üretimi rakamları ile birlikte Çin resmi imalat sektörü PMI Mart ayı verileri yayımlanacak. ABD'de günün en önemli verisi; Şubat ayı için kişisel gelirler, harcamalar ve özellikle piyasaların enflasyonu izlemek için takip ettiği çekirdek PCE rakamları açıklanacak. Kişisel gelirler bir önceki ay değişiklik göstermezken, tüketim %2,1 artmıştı. Çekirdek PCE ise aylık %0,5, yıllık %5,2 artış göstermişti. PCE enflasyonunda beklenti manşet verinin yıllık bazda %6,1’den %6,4’e; çekirdek PCE enflasyonunun ise yıllık bazda %5,2’den %5,5’e yükselmesi yönünde oluşuyor.
Cuma günü ise sabah saatlerinde Çin Caixin İmalat PMI verisinin ardından Euro Bölgesi için Mart ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları açıklanacak. Euro Bölgesi Mart ayı TÜFE verisinin yıllık bazda %5,8’den %6,4’e yükselmesi bekleniyor. Cuma günü ayrıca birçok ülkede imalat PMI verileri takip edilecek. Cuma günü ayrıca haftanın en önemli verisi olan ABD Mart ayı işgücü rakamları açıklanacak. Bir önceki ay tarım dışı istihdamda 423 bin artış beklenirken 678 bin artış sağlanmış, işsizlik oranı %4,0’ten %3,8'e kadar gerilemişti. Saatlik kazançlar aylık bazda değişmezken, yıllık %5,1 artış göstermişti. Mart ayı için beklenti tarımdışı istihdamın 490 bin artış göstermesi ve işsizlik oranının %3,7’ye gerilemesi yönünde.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı