Cuma günü piyasalarda neler oldu?
Cuma günü küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Asya piyasalarında genel olarak pozitif bir görünüm izlendi. Çin Şangay borsası %0,5, Hong Kong Hang Seng endeksi %0,3, Japonya Nikkei endeksi ise %0,4 alıcılı kapanış gerçekleştirdi. Avrupa borsalarında da pozitif kapanışlar görüldü. Majör Avrupa endekslerinde %1,5 civarında kazançlar kaydedildi.
FED üyelerinin şahin açıklamalarının piyasayı şekillendirdiği haftada, Dow Jones Cuma günü %0,4 primle 34.721 seviyesinden kapatmayı başarırken, S&P 500 endeksi seansa satıcılı başlayıp alıma geçti ancak primini kapanışa kadar koruyamadı ve günü %0,3 kayıpla 4.488 seviyesinde kapattı. Seansta teknoloji hisselerindeki satışlar ön plana çıkarken Nasdaq endeksi Cuma günü %1,34 değer kaybetti. Nasdaq haftalık bazda da %2,6 haftalık değer kaybı ile Mart ortasından bu yana en kötü performansını kaydetti.
Haftaya 98,63 seviyesinden başlayan Dolar Endeksi, Fed’den faiz artırımı ve bilanço küçültme beklentilerinin artmasıyla yönünü yukarı çevirmişti. Dolar endeksi Cuma günü de artışına devam etti ve Mayıs 2020’den bu yana ilk kez 100’ü geçti, haftayı ise 99,8 seviyesinden kapattı. EURUSD paritesi ise 1,0847 seviyesinde. Dolar endeksindeki artışla birlikte GBP/USD paritesi, Kasım 2020'den bu yana ilk kez 1,30 seviyesinin altını gördü.
ABD 10 yıllık tahvil faizi Cuma günü %2,72’nin, 2 yıllık faiz ise %2,52 seviyesinin üzerine yükseldi. Almanya 10 yıllık tahvil faizi ise %0,72’yi aşarak Şubat 2018 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirisi bu sabah 2019'dan bu yana ilk kez %2,7740 seviyesine yükseldi. Fed'in daha agresif sıkılaşacağı beklentilerine karşın, Çin'in gevşemeci politikasını bir süre daha koruyacağı fiyatlamalarıyla Çin'in 10 yıllık tahvil getirisi 2010'dan bu yana ilk kez ABD 10 yıllık tahvil getirisinin altına geriledi.
Petrol, stratejik petrol rezervlerinin satışına yönelik planlamalar ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de devam eden salgının etkileriyle önceki haftalarda göre sakin seyrini sürdürdü. Bu sabah ise Çin’de vaka sayısının 26 bin ile yeni rekor kırması ve getirilen kısıtlamaların etkisiyle petrol fiyatları düşüşte. ABD ham petrolü 95,8 dolar, Brent petrol ise 100,3 dolardan işlem görüyor. VIX endeksi ise 20,0 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor; bu sabah 21,15 seviyesinde.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir görünüm izleniyor. Çin ve Japonya borsalarında %2’yi aşan kayıplar bulunuyor. ABD vadelilerinde de negatif bir görünüm var.
Bugün yurt dışında İngiltere’de sanayi üretimi verisi açıklanacak. Bugün ayrıca bölgesel FED Başkanlarının konuşmaları takip edilecek.
Gelecek gündemde neler var?
Yurt dışında bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncelikli gündem maddesi olacak. İngiltere sanayi üretimi, işgücü, ABD tüketici ve üretici enflasyonu, ABD sanayi üretimi piyasaların yakından izleyeceği veriler olarak öne çıkacak. Ayrıca ABD’de ilk çeyrek bilanço sezonu da bu hafta başlayacak.
ABD’de Şubat ayı TÜFE yıllık %7,9 ile 40 yılın en büyük yıllık artışını göstermişti ve Ukrayna’daki savaş emtia fiyatlarını çok yükselttiğinden Salı günkü ABD TÜFE verisinin Mart ayında yıllık %8,5 artış göstermesi bekleniyor. Güçlü bir enflasyon verisi, Fed’in daha agresif faiz artışı olasılığını destekleyecektir ve aynı zamanda daha sıkı para politikasının ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olabileceği yönündeki yatırımcı endişelerini artırabilir. TÜFE rakamları dışında ABD’nin ÜFE raporu da Çarşamba günü paylaşılacak. ABD’de ÜFE son olarak yıllık %10,0 artış göstermişti. ÜFE’nin de Mart ayında %10,6’ya yükselmesi bekleniyor.
Bu hafta ilk çeyrek bilanço sezonu ABD’nin büyük bankaları ile başlıyor. Beklenti, finans sektöründeki kazançlarda geçen yıla göre gerileme olduğu yönünde. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yatırım bankalarının gelirleri darbe alırken bazı bankalar da Rusya’yla ilişkili kayıplar için karşılık ayırıyor. JPMorgan Çarşamba günü; Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup ve Wells Fargo Perşembe günü bilanço açıklayacak. Bu yıl banka hisseleri şimdiye kadar kötü bir performans sergileyerek S&P 500 endeksinin %6’lık düşüşüne karşı %11 değer kaybetti.
Perşembe günü ise ECB’nin faiz toplantısı yapılacak. Son dönemde hızla artan enerji maliyetlerinin etkisiyle Euro Bölgesi’nin enflasyonu %7,5 ile rekor seviyeye yükselmişti. Piyasada ECB’nin bu yıl faiz artıracağına ilişkin beklenti artıyor. Mart ayında ECB, tahvil alım teşvik programını Eylül’de bitecek şekilde azaltmaya başladığını duyurmuş, aynı zamanda tahvil alımları bittikten “bir süre sonra” faiz artışlarının bunu takip edebileceğini söylemişti. Cuma günü ise bir çok ülkede piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı