Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel tahvil faizlerindeki yükselişin risk algısını baskılamasıyla karışık seyir izledi
Dün piyasalarda neler oldu?
Dün güne pozitif başlangıç yapan ABD piyasaları, küresel tahvil faizlerindeki yükselişin risk algısını baskılamasıyla volatilitede artışla tamamladı. Enerji fiyatlarındaki yükselişe ek olarak, beklenen teşvik paketi ve aşılama süreci ile öngörülen normalleşme sonucunda enflasyonda yükselişin tetikleneceği yönündeki endişelerle ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün Şubat 2020’den buy ana görülen en yüksek seviye olan %1,3’e yükseldi. Endeksler cephesinde de, S&P 500 endeksi %0,1 düşüşle 3,932.59 puandan kapanırken, Dow Jones endeksi %0,20 artışla 31,522.75 puan ile rekor seviveye yükseldi. Nasdaq endeksi ise Apple hissesindeki %1’iaşan düşüşler nedeniyle %0,3 değer kaybı ile 14,047.50 seviyesinden tamamladı. Ekonomik destek paketine ilişkin olarak görüşmeler devam ederken, Demokratların gelecek hafta pakete dair taslak oylama yapmayı planladığı belirtiliyor.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında tahvil faizlerindeki yükselişin endeksler üzerindeki yansımasının devam etmesiyle satıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler tarafında ise hafif negatif seyir hakim.
Bugün yurt dışında ABD’de ÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı oranı verilerine ek olarak Ocak ayı FOMC toplantısı tutanakları takip edilecek. Aralık ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla aylık bazda %0,7 ve %1,4 gerileyen perakende satışlar verisinin Ocak ayında artış kaydetmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi manşet verinin %1, çekirdek verinin de %0,9 yükseleceği yönünde. Diğer yandan, sanayi üretimi verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi bekleniyor. ÜFE verisinin de manşet ve çekirdek bazda verinin yıllık olarak artışını sürdürerek sırasıyla %0,9 ve %1,1 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Bu hafta ABD’de konut, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve PMI verileri takip edilecek. Philly Fed Şubat ayı verisinin 6,7 puan düşüşle 19,8 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. PMI verileri cephesinde imalat PMI öncü verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan düşüşle 58,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 58 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ve PMI verileri izlenecek. PMI verileri tarafında imalat verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,6 puanlık ılımlı artışla 46 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hizmet verisinin de 0,2 puan hafif yükselişle 48 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. PMI verilerine yönelik öngörülerin bölge ekonomisinin devam eden kısıtlamalar nedeniyle ABD ekonomisinden negatif ayrışmasını sürdüreceğine işaret ettiğini gözlemliyoruz. Asya özelinde Japonya’da üretim, makina siparişleri, ulusal TÜFE ve PMI verileri izlenecek. Çin’de ise veri akışı sakin seyredecek.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı