Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu TBMM’de düzenlediği basın toplantıı düzenledi. Kuşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“TBMM yasama gücünün, millet iradesinin tecelli ettiği yerdir."

TBMM’nin görevleri, yetkileri, sorumlulukları başta Anayasa olmak üzere kanunlarda ve içtüzüğünde belirlenmiştir. Yazılı mevzuat dışında bir parlamento ve kurumsallaşma için çok önemli olan TBMM’nin gelenekleri de oluşmuştur. Ancak, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra TBMM’de yazılı mevzuata ve geleneklere önemli ölçüde uyulmamaktadır. Bu durum demokrasimizi ve yasama erkini daha da zayıflatmıştır.

TBMM sanki yasama görevi olan bir erk değil millet iradesinin tecelligahı değil adeta Saray’ın veya yürütme erkinin gölgesinde ve talimatlarıyla çalışan bir yer haline gelmiştir. Bu durum millet iradesinin hiçe sayılması anlamına geldiği için gerçek manada üzüntü verici bir durumdur. Bu basın toplantımızda demokrasiye değer verenler için üzüntü verici bir durum olan bu konuda bir Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak birkaç örneği gündeme getirmek, iktidarı yüce milletimize şikayet etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacındayım. Mesela, 1211 Sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 42’inci maddesi;

“…Banka faaliyetlerine ilişkin olarak, yılda iki defa Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nu bilgilendirir”  denmektedir.

Bu emredici bir hükümdür. Ancak, 2021 yılında 7’inci aya geldiğimiz halde henüz Merkez Bankası’nca tek bir bilgilendirme toplantısı yapılmamıştır. Ne zaman yapılacağı, yapılıp yapılmayacağı da belli değildir.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ilgili kanunu uyarınca düzenli bilgi vermesi gereken Kamu Kuruluşu sadece Merkez Bankası değildir. Tespit ettiğimiz kadarıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na düzenli olarak bilgi vermesi gereken kurumlar ve ilgili mevzuat şöyledir;

6085 Sayılı Sayıştay Kanunu Madde 21/3 ile Sayıştay Başkanlığı,

6015 Sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun Madde 13 ile ilgili Bakan,

1211 Sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 42’inci maddesi uyarınca Merkez Bankası,

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Madde 129 ile SPK,

6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanunu Madde 3 ile Afet Sigortaları Kurumu veya Hazine,

5411 Sayılı Bankacılık Kanunu Madde 124 ile fon yönetimi,

6741 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Madde 6 ile fon yönetimi,

47 Sayılı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Madde 17 ile SDDK,

4 Sayılı Bakanlıklara Bağlı, ilgili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Madde 430/3 ile SGK Başkanlığı.

Ancak, uygulamada biraz önce belirttiğim gibi bu kurumlar TBMM’ni bilgilendirme görevlerini ya hiç yapmamakta ya da aksatmaktadırlar.

Merkez Bankası’nın bu yıl henüz bilgilendirme yapmadığını söylemiştim. Merkez Bankası geçen birkaç yıldır 2 yerine tek bilgilendirme yapmıştır. Ancak, o tek bilgilendirme de biz komisyon üyelerinin sürekli yazılı ve sözlü ikazları, sonucu adeta zorlamamızla gerçekleşmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ise mevzuatında emredici olduğu halde şimdiye kadar tek bir bilgilendirme dahi yapmamıştır.

Bu yıl hiçbir kurum henüz yasal görevlerini yerine getirmemişlerdir. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu talep ettiği halde TÜİK’te geçen yıldan beri bilgilendirme yapmamıştır.

Bilgilendirmelerin aksamasının sebebi idaredeki, bu kurumlardaki çürümüşlüğün, görev yapamamanın TBMM’nin dolayısıyla kamuoyunun bilgisinden kaçırılması amacıdır.

Tüm bunların sonucu şudur;

TBMM ‘nin gücü, etkinliği ve önemi azalmaktadır.
Demokrasinin ve Millet iradesinin etkinliği azalmaktadır.
Devlet mekanizması çalışmamakta, devlet yönetilememektedir.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na düzenli olarak yapılması gereken bilgilendirmelerin yapılmaması; demokrasimizi, yasama erkini ve devleti zayıflatıyor.

Bir devlet için, bir millet için, bir ülke için daha kötü ne olabilir?

Ayrıca suçlu TBMM yönetimi mi, kamu kuruluşları mı yoksa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi milletimizin takdirine bırakıyorum."

Hibya Haber Ajansı