AP'nin haberine göre, kâr amacı gütmeyen bir deniz kurtarma grubu, Libya denizcilik yetkililerinin, kalabalık bir göçmen teknesini takip ettiğini ve Akdeniz'den Avrupa'ya geçmesini engellemek için bariz bir çabayla kendi yönüne ateş ettiğini gördükten sonra Libya'nın sahil güvenliğini çarptı.
Alman sivil toplum örgütü Sea-Watch üyeleri, Çarşamba günü bir gözlem görevi için bölgenin üzerinde uçarken olayı filme aldı.
“Mültecilere ateş edip teknelerini alabora etmeye çalışanlar onları kurtarmak için orada değiller. AB, sözde Libya Sahil Güvenlik Teşkilatı ile işbirliğini derhal sona erdirmeli, ”Felix Weiss, videoyla birlikte yayınlanan gruptan yaptığı açıklamada.
Uçaktan çekilen görüntülerde, küçük motorlu mavi ahşap bir tekne ve içindeki en az iki düzine kişi, Libya sahil güvenlik ekipleri tarafından yüksek hızda daireler çizerek takip ediliyor.
Malta'nın arama kurtarma sorumluluğunda uluslararası sularda meydana gelen kovalamaca sırasında, Libya gemisindeki üniformalı adamların tekneye en az iki kez ateş açtığı, mermilerin teknenin yakınında suya isabet ettiği görülüyor.
Libya sahil güvenliği, birkaç kez tekneye çarpmaya tehlikeli bir şekilde yaklaşıyor.
Sea-Watch, Libya makamlarına radyo aracılığıyla mavi gemideki insanların hayatlarını tehlikeye attıklarını bildirdiğini ve onları ateş etmeyi bırakmaya çağırdığını söyledi.
Libya sahil güvenliği bozuk bir İngilizceyle göçmenleri kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.
Açıklamada, Sea-Watch uçağının yakıt sıkıntısı olduğu ve kovalamaca sona ermeden geri döndüğü belirtildi. Daha sonra, teknenin Perşembe sabahı İtalya'nın Lampedusa adasına vardığı bildirildi.
Libya, Malta veya Lampedusa'daki yetkililerden olayla ilgili hemen bir yorum yapılmadı.
Avrupa Birliği, Orta Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeye çalışan insanları durdurmak için Libya sahil güvenliğini eğitiyor, donatıyor ve destekliyor.
Bu yıl şimdiye kadar denize açılmaya elverişli olmayan teknelerde bu rotayı izlerken en az 723 kişinin öldüğü ya da kaybolduğu biliniyor.
Yaklaşık 15.000 erkek, kadın ve çocuk, Libya sahil güvenliği tarafından durduruldu ve yılın başından 26 Haziran'a kadar rekor bir sayı ile Libya kıyılarına geri döndü.
2014'ten bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya geçmeye çalışan 20.000'den fazla göçmen ve mülteci öldü.
İtalya ve Libya arasındaki Orta Akdeniz bölgesi, özellikle bu yıl pandeminin zirvesi sırasında yaşanan durgunluğun ardından geçiş teşebbüslerinde ve ölümlerde bir artış gördü.
AB'nin desteğiyle Libya sahil güvenliği, göçmen teknelerinin durdurulmasını hızlandırdı ve gemideki insanları Libya'ya geri gönderdi.
Ancak BM ve diğer bazı hak örgütleri, birçoğunun istismar ve işkence riski altında iğrenç gözaltı merkezlerine yerleştirildiği savaşın parçaladığı ülkeye dönüşlerini kınadı.