Savaş halinde olan ülkeler arasındaki görüşmelerin Lübnan'ın güneyindeki Naqura kasabasındaki BM üssünde başladığını bildirdi. Washington Cuma günü yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlamasını "uzun zamandır beklenen bir çözüme doğru bir adım" olarak nitelendirerek ABD'li diplomat John Desrocher tarafından yeniden keşfedileceğini söyledi. Lübnan ve İsrail, sınırı müzakere etmek için geçen yıl ABD arabuluculuğunda dolaylı görüşmelere katıldı. Ancak Lübnan İsrail'e bir Yunan firmasını arama hakkı verdiğinde, bu görüşmeler Kariş gaz sahasının bir kısmı da dahil olmak üzere daha geniş bir alan talebini durdurdu. 2011 yılında Birleşmiş Milletler'e gönderilen bir haritaya göre, Lübnanlıların ihtilaflı deniz bölgesinde 860 kilometrekarelik (330 mil kare) arazi iddialarını tartışmaları gerekiyordu. Ancak Lübnan daha sonra haritanın hatalı hesaplamalara dayandığını ve Kariş'in bir kısmı da dahil olmak üzere 1.430 kilometrekarenin (552 mil kare) daha güneyde talep edildiğini söyledi.

Lübnan cumhurbaşkanlığından bir kaynak Salı günü AFP'ye verdiği demeçte, "Tartışma kaldığımız yerden başlayacak" dedi. Dedim. Hem İsrail hem de Lübnan farklı bir sınır hattı talep etti. "Onlar da bizimkini kabul etmiyorlar, bu yüzden arabulucunun ne önerdiğini göreceğiz." Geçen ay Cumhurbaşkanı Mişel Aoun Perşembe günü, İsrail'deki anlaşmazlık çözülene kadar Kariş'e tüm uçuşların durdurulmasını talep etti. Şubat 2018'de Lübnan, enerji devleri Total, ENI ve Novatek konsorsiyumu ile 4. ve 9. bloklarda benzin ve gaz için açık deniz sondajı için ilk sözleşmesini imzaladı.

Lübnan, Nisan ayında Blok 4'teki ilk sondaj deliğinde gaz izlerinin bulunduğunu söyledi, ancak herhangi bir ticari görüş bildirmedi. Lübnan hükümetinin Ağustos 2020'de Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamanın ardından istifa etmesinden bu yana derin bölünmüş siyasetçiler yeni bir kabine kuramadılar. Lübnanlı politikacılar, Lübnan kıyısındaki ticari olarak uygun hidrokarbon kaynaklarının, ülkeyi yıllardır yaşadığı en kötü ekonomik krizde borç durumunda kaldırmaya yardımcı olacağını umuyor.