200'den fazla insanı öldüren dünyanın şimdiye kadarki en büyük patlamalarından birine, artan hiperenflasyona, gıda güvensizliğine ve yakıt kıtlığına neden olmasına rağmen, atanan iki başbakan gelip giderken liderler siyasi belirsizliği devam ettirdi.


Milyarder bir işadamı ve eski Başbakan olan Najib Mikati, 26 Temmuz'da atanmasından sonraki bir ay içinde hızlı bir hükümet kurma sözü vererek mantoyu üstlenen en son kişi.

“Tekliflerimi yaptım, Başkan Michel Aoun çoğunu onayladı ve bazı kabul edilebilir açıklamalarda bulundu. İnşaAllah yakında bir hükümet kurabileceğiz” dedi Mikati iki gün sonra.

Bir ay geçti ve Mikati, Aoun ile anlaşamayan iki selefi Mustafa Adib ve Saad Hariri ile aynı kaderi yaşıyor.

Mikati Perşembe öğleden sonra cumhurbaşkanı ile görüşecek ve kaynaklar her iki adamın da bir hükümet üzerinde anlaşmaktan uzak olduğunu söylüyor.

Hariri'nin rahmetli babası tarafından kurulan Parti Gelecek Hareketi'nin başkan yardımcısı Mustapha Allouche, Arab News'e verdiği demeçte, "Mikati'nin diğerleri gibi bir noktada istifaya zorlanacağına inanıyorum."

Lübnan'ın mezhepsel güç paylaşımı modeline göre, Maruni Hıristiyan cumhurbaşkanı ve Sünni Müslüman başbakan adayı, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında eşit olarak bölünen bir kabine üzerinde anlaşmak zorunda.


Lübnan gazetesi An'ın kıdemli köşe yazarı ve siyasi analisti Rosana Bou Monsef, "Şu anda olan şey, her siyasi bloğun kendi şartlarına göre manevra yaptığı son 12 ayda olanların bir devamı" dedi. Nahar. Arapça. Haberler.

Sorunun kökeninin, cumhurbaşkanının Özgür Yurtsever Hareketi'nin hükümette, Aoun gelecek yıl görevi bırakana kadar iktidarda kalabilecek elverişli koşullar yaratmaya çalışması olduğunu söyledi.

Lübnan, çalkantılı siyasi ortam ve güvenlik durumu nedeniyle ertelenebilecek olan Mayıs ayında parlamento seçimleri düzenlemeye hazırlanıyor. Bu, yaklaşmakta olan hükümetin yerinde kalmasının, ileriye dönük önemli kararlar almasının ve siyasi muhalifler üzerinde baskı kurmasının önünü açacak.

Bou Monsef, "Sorunun hükümeti kimin yöneteceğinde değil, başkanın kendi grubunun şartları dışında bir hükümet kurma konusundaki isteksizliğinde yattığı giderek daha açık hale geliyor" dedi.

Cumhurbaşkanıyla dokuz ay süren yorucu müzakereler ve bir dizi kamuoyu tartışmasının ardından Hariri, Temmuz ortasında başkanlık sarayından ayrılırken "Tanrı Lübnan'a yardım etsin" diyerek istifa etti.

Hariri, cumhurbaşkanını kendi kurduğu ve şu anda damadı Milletvekili Gebran Bassil'in başkanlığını yaptığı FPM'nin veto yetkisine sahip olmadığı kabinenin oluşumunu engellemekle suçladı.


FPM Milletvekili Eddy Maalouf, Arab News'e, çıkmazın Hariri ve Mikati'nin anayasayı ihlal etme ve birkaç Hıristiyan bakanı isimlendirme girişimlerinden kaynaklandığını söyleyerek suçlamaları reddetti.

"Başkanlık bloğuna diğer partilerle aynı hakları vermeliler" dedi.

Hizbullah'ın Genel Sekreteri Hassan Nasrallah, 19 Ağustos'ta İran'dan akaryakıt sevkiyatı yapıldığını açıklayarak durumu daha da karmaşık hale getirdi.

Tipik bir hükümet yokluğunun ortasında, İran destekli Hizbullah, yakıt tankerlerinin yaptırım uygulanan ülkeden Lübnan'a doğru yola çıkacağına söz vererek, görünüşe göre meseleleri kendi eline aldı.

Hizbullah sözünü yerine getirirse ve tankerler fiilen Lübnan'a yanaşırsa, Lübnan devletini Tahran'la iş yapan herkesi cezalandırma sözü veren ABD'den yaptırım olasılığına açar.

Arab News'e konuşan Bou Monsef, "İran'ın yakıtı Mikati'yi son derece zor bir duruma soktu çünkü hükümet programı Lübnan'a mali yardım sağlamak için uluslararası toplum ve Körfez ülkeleriyle işbirliğine dayanıyordu."


Bu, Mikati'nin "bu gelişme ışığında hükümetin kurulmasıyla ilerlemekte tereddüt ettiğini" iddia eden Maalouf tarafından tekrarlandı.

Bou Monsef, "uluslararası toplum kendisini müzakerelere devam etmeye çağırmasına" rağmen, Mikati'nin istifa etme ihtimalinin artık ivme kazandığını kaydetti.

Allouche, Mikati'nin istifasının Lübnan'ın siyasi manzarası üzerinde dalgalı bir etki yaratacağını söyledi.

Allouche, Hariri'nin Gelecek Hareketi bloğunun parlamentodan istifa edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Mikati istifa ederse, hesaplarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekecek." dedi. dedim.

Gelecek Hareketi Milletvekili Sami Fatfat, bir hükümetin kurulmasını umduğunu, ancak partisinin Mikati'nin istifa etmesi halinde "kitlesel istifalar da dahil olmak üzere farklı seçeneklere baktığını" söyledi.

(Çeviri Haber)

El Arabiya