Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Kerim Han, Mayıs ayında mahkemeden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze'de işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından Gazze'de Hamas'a karşı savaş başlattı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail Devleti bugün, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisine ve savcının İsrail başbakanı ve savunma bakanı hakkında tutuklama emri çıkarılması yönündeki taleplerinin yasallığına ilişkin resmi itirazını sundu" dedi.

Han ayrıca Hamas'ın üst düzey liderleri Yahya Sinwar, İsmail Haniye ve Muhammed Daif hakkında da savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar şüphesiyle yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) bu ay yaptığı açıklamada, savcının Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da ölümüyle ortaya çıkan değişen koşullar nedeniyle 2 Ağustos'ta Haniye'nin tutukluluk başvurusunu düşürdüğü açıklandı.

İsrail, Deif'in 13 Temmuz'da Gazze'nin güneyinde düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü iddia ederken, Hamas ise Deif'in öldüğünü reddediyor.

Mahkeme halen Han'ın Netanyahu ve Gallant için tutuklama emri başvurusunu değerlendiriyor.

Ağustos ayında Khan'ın ofisi, mahkemenin "son derece acil" bir şekilde harekete geçmesi çağrısında bulunarak, "mahkemenin bu durumda yargı yetkisine sahip olduğunun yerleşik bir yasa" olduğunu söyledi.

Marmorstein, Cuma günü yaptığı açıklamada, Khan'ın "İsrail'e, savcının ileri sürdüğü iddiaları kendi başına soruşturma hakkını kullanma fırsatı vermediğini, ardından da soruşturmaya devam etmediğini" söyledi.

Han'ın Netanyahu ve Gallant'a yönelttiği suçlamalar arasında "sivillerin aç bırakılması", "imha edilmesi" ve "sivil halka karşı kasıtlı olarak saldırı düzenlenmesi" yer alıyor.

Ülkeler arasındaki uyuşmazlıklara bakan Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) aksine, UAD en iğrenç suçlardan şüphelenilen kişileri yargılar.

Soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere en ağır suçları soruşturmak üzere kurulmuş dünyanın tek bağımsız mahkemesidir.

Ancak tutuklama emirlerinin yerine getirilmesi için üye devletlere güvenmektedir ve kendi polis gücü bulunmamaktadır.

 

Dış Basın