Amerika Birleşik Devletleri (ASBD) Sahil Güvenlik, temizlik ekiplerinin Ida Kasırgası'nın ardından Meksika Körfezi'ndeki büyük bir petrol sızıntısına müdahale ettiğini ve sızıntının kaynağını bulmak için su altına gitmeye hazır özel bir dalgıç ekibiyle yanıt verdiğini söyledi.

ABD Sahil Güvenlik sözcüsü Teğmen John Edwards Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kar amacı gütmeyen bir petrol sızıntısı müdahale kooperatifi olan Clean Gulf Associates'in daha fazla petrol sızıntısını önlemek için bölgeye bir sınırlama patlaması yerleştirdiğini söyledi.
Şirketin gemileri, şimdiye kadar yalnızca 42 galon (yaklaşık 160 litre) petrol çıkarılmış olmasına rağmen, sudan yağ çıkarabilen deniz süpürücüler de kullanıyor.

Devam eden sızıntı, bir petrol ve gaz merkezi olan Louisiana'daki Port Fourchon'un yaklaşık 3 km güneyindeki bir açık deniz sondaj tüzüğündeki bir su altı kaynağından geliyor gibi görünüyor.

Şimdiye kadar, büyüyen sızıntı denizde kalmamış ve Louisiana kıyı şeridini etkilemiş gibi görünmüyor.

Suda ne kadar petrol olduğuna dair henüz bir tahmin yok, ancak Cumartesi günü Associated Press haber ajansı tarafından incelenen son uydu görüntüleri, kayganlığın körfez kıyısı boyunca doğuya 19 km'den fazla sürüklendiğini gösterdi.


Edwards, müdahale ekiplerinin tahliyenin kapsamını belirlemek için raporları ve uydu görüntülerini izlediğini söyledi.

Bay Marchand, kirliliğin kaynağının Blok 4'te bulunduğunu ve Talos Energy'ye ait bir denizaltı boru hattından gelen ham petrol olduğuna inanıldığını söyledi.

Houston merkezli enerji şirketinin sözcüsü Brian L Grove, şirketin sudaki petrolden sorumlu olmadığına inanmasına rağmen, sızıntıya müdahale etmesi için Clean Gulf Associates'i işe aldığını söyledi.

Talos ayrıca sızıntının kaynağını belirlemek için Pazar günü bir dalgıç ekibi gönderecek.

Şirketten yapılan açıklamada, "Talos, salıverilmenin kaynağını belirlemek ve başarılı bir yanıtı koordine etmek için ABD Sahil Güvenlik ve diğer eyalet ve federal kurumlarla yakın çalışmaya devam edecek" dedi. "Şirketin en önemli öncelikleri, tüm personelin güvenliği ve halkın ve çevrenin korunmasıdır."

Kaynak belirlendikten sonra sahil güvenlik, bir kurtarma ve kaynak kontrol planı üzerinde çalışacağını söyledi.


Bay Marchand sızıntısı, Louisiana ve körfezdeki Ida Kasırgası sonrasında düzenleyicilerin yanıt verdiği, rapor edilen düzinelerce çevresel tehlikeden biridir.

(Çeviri Haber-Dış Basın)