United Press International'ın (UPI) haberine göre, Harvard Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, okyanus tabanında jeolojik olarak farklı yedi gaz sızıntısını çevreleyen mikrobiyal canlıları inceledi.
Araştırmacılar gaz sızıntılarının etrafındaki mikropların metanı yakalayıp bikarbonata çevirdiğini gözlemlediler.
Kaliforniya'nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki Point Dume'u inceledikten sonra araştırmacılar, karbonat kayalarının etrafındaki mikropların "en hızlı metan tüketen mikroplar" olduğunu buldular.
Öte yandan karbonat kayalarını çevreleyen mikropların, volkanik tortu tabakalarındaki mikroplardan 50 kat daha hızlı metanı dönüştürdüğünü keşfeden bilim adamları, bu oranın şimdiye kadar kaydedilen en yüksek oranlardan biri olduğunu belirttiler.
Bilim adamları, okyanuslardaki "metan yiyen mikropların" gazın çoğunun atmosfere salınmasını engellediğini ve gazı deniz ekosisteminde tutarak dünyanın sıcaklığını stabilize ettiğini savundu.
Metanın küresel ısınmaya neden olan başlıca sera gazlarından biri olduğu ve atmosfere salınan metan gazının büyük ölçüde insan faaliyetlerinden kaynaklandığı bilinmektedir.
Önceki araştırmalar, okyanuslardaki metan miktarının bilim adamlarının düşündüğünden çok daha fazla olduğunu, ancak bu gazın çok azının atmosfere girdiğini göstermişti.
Araştırma, "Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı" dergisinde yayınlandı.