Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry Cuma günü Cezayirli ve Faslı mevkidaşları Ramtane Lamamra ve Nasser Bourita'yı aradı.

Mısır dışişleri bakanlığı sözcüsü Ahmed Hafez, Shoukry'nin iki ülke arasındaki son gelişmeleri ve "bu koşulları aşarak ilerlemenin yollarını" tartıştığını söyledi.

Çarşamba günü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Suudi Arabistan, iki Kuzey Afrikalı rakip arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için diyalog çağrısında bulundu.


Cezayir Salı günü yaptığı açıklamada, aylarca yeniden tırmanmanın ardından "düşmanca eylemler" nedeniyle Fas ile diplomatik ilişkilerini kestiğini söyledi.

Fas kararı "tamamen haksız" olarak nitelendirdi ve kararın "yanlış, hatta saçma, mazeretlere" dayandığını söyledi.

Fas, Cezayir'deki büyükelçiliğini kapatacağını duyurdu. Büyükelçi ve tüm personelin Rabat'a geri gönderileceği söylendi.


Shoukry, "iki kardeş ülkenin önemli bir rol oynadığı" ortak Arap eylemini teşvik etmek için diplomatik çözümler ve diyalog çağrısında bulundu.

Fas Kralı 6. Muhammed, Cezayir'e daha önce "güven ve iyi komşuluğa dayalı ikili bir ilişki kurması" çağrısında bulunmuştu çünkü bu ilişkilerin mevcut durumu halkının çıkarına değil ve birçok ülke tarafından kabul edilebilir değil.

(Çeviri Haber-Dış Basın)