Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay, Ukrayna sınırındaki Rus güçlerinin birikmesi üzerine Kiev’e destek sözü vermişti.
Erdoğan o dönemde NATO üyesi olan Türkiye ve Ukrayna'nın savunma sanayii iş birliğini görüşmek üzere Dışişleri ve Savunma bakanlarıyla bir platform başlattığını söylemiş, ancak bunun "hiçbir şekilde üçüncü ülkelere karşı bir hamle olmadığını" da sözlerine eklemişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bir gazeteye verdiği röportajda, "Türk meslektaşlarımızın durumu dikkatlice analiz etmelerini ve Kiev'in militarist duygularını körüklemeyi bırakmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz." dedi.
Yetkili, Ukrayna'nın Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a yönelik "saldırgan" eylemlerini teşvik ederek Rusya'nın toprak bütünlüğüne tecavüz anlamına geldiğini söyledi.
"Ankara'nın meşru kaygılarımıza dayanarak çizgisini ayarlamasını umuyoruz."
Türkiye, NATO'nun geri kalanıyla birlikte Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhakını eleştirdi ve Kiev'in güçleri Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılarla savaşırken Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdi.
Kuzeyde Karadeniz üzerinden Ukrayna ve Rusya ile karşı karşıya gelen Türkiye, 2019 yılında Kiev'e de İHA sattı.
Ancak Ankara, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaların yanı sıra savunma ve enerji alanlarında Moskova ile yakın iş birliği de yaptı.
Moskova'nın Batı ile ilişkileri, Kırım'ın ilhakından bu yana Soğuk Savaş sonrası dip seviyelerde zayıfladı ve bu da Rusya'ya karşı yaptırım telaşı ile sonuçlandı.