Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, TBMM'de yaptığı konuşmada Marmara için, ‘’deniz ölüyor, ’denizin zamanı yok " uyarısında bulundu.
Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre Sarı, geçtiğimiz hafta Meclis Müsilaj Araştırma Komisyonu'na yaptığı sunumda müsilaj çalışmalarının iyi bir gelişme olduğunu ancak denizin altında değişen bir şey olmadığını ifade etti. Su altında çektiği fotoğrafları komisyon üyelerine gösteren Sarı, deniz yüzeyinin 3 metre altından başlayıp 30 metreye kadar çıkan müsilaj şekillerine dikkat çekti.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın "hangi bölgede" sorusu üzerine Prof. Dr. Sarı, “Tavşan Adası'na yakın bir bölgede bir tepeye indiğimiz andan itibaren indikçe yoğunluk artıyor ve ışık azalıyor. 3 metre derinlikteki çalışmalarımız bitmek üzere. Müsilaj bulutlar gibi etrafta devam ediyor. Birbiri ardına labirentler oluşturan bir tül gibi” dedi.
Çektiği fotoğraflardan 15 metre sonra müsilaj parçacıklarının büyüdüğüne dikkat çeken Sarı, "30 metreye geldiğimizde tamamen karanlıktaydık. Normalde ışığı görmemiz gerekir. 0 ile 30 metre arasında bir müsilaj yoğunluğu gördük. Yani müsilaj sadece yüzeyde gördüğümüz şey değil. Pek çok farklı form var, müsilaj yapan alt gruplar çok, çok farklı.”
"YÜZEY TEMİZLENİYOR"
Marmara'nın çeşitli bölgelerinden görüntüler paylaşan Prof. Dr. Sarı, yüzeyden temizlenmesine rağmen müsilajın çeşitli metrelerde varlığını sürdürdüğünü söyledi. Sarı, "Bunlar şimdilik askıda, yüzeye çıkma şansları yok. Büyüdükten sonra önemli bir kısmı deniz dibine batacak ve denizin dibindeki yaşamı öldürecek. Yüzeyi temizledik ama Müsilaj denizin altında devam ediyor." Gözlem ağı üzerinden takip ettiklerini ifade ederek, mevcut durumda "Denizin dibinde değişen bir şey yok" dedi.
"KORUNAN ALAN BİLDİRİLMELİ"
İklim değişikliğini ve sıcaklık artışını durdurma şansının olmadığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin bir an önce restore edilmesi ve ekosistemin yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Sarı, Marmara'nın acilen "korunan alan" ilan edilmesi ve endüstriyel atıkların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması gerektiğini belirtti. Üç yılda ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulabileceğini belirten Sarı, “Marmara denizinin o kadar zamanı yok. Deniz ölüyor” dedi.