Çin'e giden ana geçiş noktalarından biri olan Muse'daki çatışmalar, myanmar'ı darbenin sınır bölgelerindeki isyancı grupların yanı sıra ülke çapında bombalama, ateş açma ve kundaklama olaylarının artmasına yol açmasından bu yana en son vuran çatışma oldu.
Yayın kuruluşu DVB ve Khit Thit Media, Muse'da şafak vakti silah sesleri çıktığını söyledi. Khit Thit Media, kurşun delikleriyle dolu sivil araçlar olduğunu söylediği resimleri yayınladı.
Herhangi bir kayıp bildirilmedi.
Reuters, Kuzey İttifakı'nı oluşturan dört etnik silahlı grubun cunta sözcüsüne veya sözcülerine ulaşamadı.
İttifaktaki gruplardan biri olan Kachin Bağımsızlık Ordusu, Cumartesi günü Myanmar'ın kuzeybatısında, Muse'dan yaklaşık 320 km (200 mil) uzaklıkta ve ülkenin diğer tarafındaki Hindistan sınırına daha yakın bir askeri karakola saldırdı.
Cunta, 1 Şubat'ta iktidarı ele geçirip seçilmiş lider Aung San Suu Kyi'yi devirmesi nedeniyle giderek artan sayıda çatışmayla mücadele ediyor. Daha fazla özerklik talep etmek için on yıllardır savaş açan etnik silahlı gruplara darbeye karşı çıkan yeni gruplar da katıldı.
Öte yandan her gün askeri yönetime karşı protestolar yapılırken, grevler hastaneleri, okulları ve çok fazla özel işletmeyi felç etti.
Myanmar Öğretmenler Federasyonu'ndan bir yetkili, 125 binden fazla okul öğretmeninin -toplamın yaklaşık üçte biri- darbeye karşı çıkmak için sivil itaatsizlik hareketine katıldıklarından dolayı açığa alındığını söyledi.
Siyasi Tutuklulara Yardım Derneği aktivist grubuna göre, darbeden bu yana en az 815 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.
Cunta bu figür ve lideri Min Aung Hlaing arasında cumartesi günü yayınlanan yorumlarda, 47 polisin yanı sıra 300 kişinin de öldürüldüğünü söyledi.
Protestocular ayrıca darbeden bu yana tutuklanan 75 yaşındaki Suu Kyi de dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin 300 kişinin serbest bırakılmasını talep ediyor.
Min Aung Hlaing, Suu Kyi'nin sağlıklı olduğunu ve yakında mahkemeye çıkacağını söyledi. Bir sonraki duruşması pazartesi günü, kendisine yöneltilen ve telsiz telsizlerinin yasadışı olarak bulundurulmasıyla devlet sırları yasasını ihlal etmeye kadar uzanan pek çok suçlamadan bazılarıyla ilgili.
Ordu, Kasım ayında Suu Kyi'nin partisinin kazandığı genel seçimlerde hile iddiasıyla yönetime el koydu. Partinin suçlamaları, düzinelerce yetkilisi şu anda kilit altında bulunan eski seçim komisyonu tarafından reddedilmişti.