Stoltenberg, Rusya'yı Ukrayna yakınlarındaki askeri faaliyetleri konusunda daha şeffaf olmaya çağırdı, ancak Moskova'nın eski Sovyet komşusunu işgal etmeye hazır olabileceğini öne sürmedi.

Stoltenberg açıklamasında, "NATO, Ukrayna sınırları yakınındaki büyük ve olağandışı Rus kuvvetleri konsantrasyonlarını yakından izliyor." dedi ve ekledi: "Rusya'yı şeffaf olmaya, tansiyonu yükseltmeye ve tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz." 


Ukrayna, Rusya'nın bu yılın başlarında savaş oyunları yürüttükten sonra on binlerce asker ve teçhizatı ortak sınırlarının yakınında tuttuğunu söyledi.

Rusya, 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak etti ve o yıl doğu Ukrayna'da patlak veren ve hala orada toprakları kontrol eden ayrılıkçı bir isyanı destekledi.


ABD, Avrupa Birliği'ni Rusya'nın niyetlerine karşı dikkatli olması konusunda uyardı, ancak AB diplomatları, Moskova'nın askeri birikimini fark etmelerine rağmen Rusya'nın yakında harekete geçebileceğine inanmadıklarını söyledi.

Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Brüksel'de yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, "Kavgalardan kaçınmak ve gerilimi azaltmak önemlidir." dedi.

Olası bir istiladan korkup korkmadığı sorulduğunda Stoltenberg, "Gördüğümüz şey önemli, büyük bir Rus askeri yığınağı. Alışılmadık bir asker yoğunluğu görüyoruz. Rusya'nın daha önce bu tür askeri yetenekleri kullanmaya istekli olduğunu biliyoruz. Saldırgan eylemler" dedi. Ukrayna'ya karşı." diyerek, "Gerginliği daha fazla artırmamanın da önemli olduğunu düşünüyorum, ancak net olmalıyız, karşılaştığımız zorluklar konusunda gerçekçi olmalıyız" şeklinde uyardı.

Rus birliklerinin hareketleri son günlerde olası bir saldırı korkusunu artırdı. Moskova bu tür önerileri kışkırtıcı bularak reddetti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusunda isyancıların elindeki bölgelere yaklaşık 90 bin Rus askerinin konuşlandırıldığını söyledi. Rus 41. ordusunun birimlerinin Ukrayna sınırının 260 kilometre (yaklaşık 160 mil) kuzeyindeki Yelnya kasabasında kaldığını söyledi.

Kuleba, "Her ihtimale karşı her türlü senaryoya hazır olmalıyız" diyen Kuleba, "Ukrayna'nın direnişini güçlendirmek için" 30 ülkenin askeri kuruluşlarına yardım çağrısında bulundu.

Litvanya dışişleri bakanı Gabrielius Landsbergis de gazetecilere Avrupa Birliği'ndeki muadilleriyle yaptığı görüşmenin marjında ​​"Her iki şekilde de olabilir" dedi.

Uluslararası dikkat Belarus göç krizine veya Rusya'nın Belarus'taki kalıcı askeri varlığına odaklanırken, Batı Rusya'yı Ukrayna'ya saldırmaktan dışlayamaz diyerek, “Bunu bir olasılık olarak dışlamam” ifadelerini kullandı.

(Dış Basın)