Bu kapsamda NATO zirvesinde uzay, siber uzay ve Çin'in artan nüfuzu ile ilgili gündem maddelerinin ele alındığı söyleniyor. NATO liderleri de Pazartesi günkü ilk açıklamalarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e güçlü bir mesaj gönderdiler.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batılı devletlerden oluşan bu askeri örgütün zirvesini NATO'nun kolektif güvenliği ve birliği açısından önemli ve kritik bir an olarak değerlendirirken, uluslararası düzeyde artan küresel rekabete de değinerek, 2030 reformlarının NATO'da uygulanacağını duyurdu. 
Jens Stoltenberg'e göre, NATO reformları bu örgütün toplu savunması ve güvenliği için iddialı bir program. Ona göre, bu zirvede alınan kilit kararlar, siyasi istişareleri güçlendirme, toplu savunmayı güçlendirme ve güvenlik tedarik zincirini ve altyapılarını güçlendirme ihtiyacına dayanıyor. NATO üye devletlerinin liderlerinin de yeni bir siber savunma politikası üzerinde anlaştıkları söyleniyor. Buna göre NATO'nun gelecekteki stratejik siber kavramlarının geliştirildiği de söyleniyor.
NATO genel sekreterinin bu Batılı devletler koalisyonunda gerçekten de bir konsensüs olduğuna işaret eden açıklamalarına rağmen, NATO'da, özellikle Amerikalı ve Avrupalı üyeler arasındaki çatışmalar, bu örgütün askeri bütçesi alanında ortaya çıkıyor gibi görünüyor. , devam edecektir.
Eski Amerikan Başkanı Donald Trump ise ABD'nin NATO'nun askeri bütçesini karşılamasının adil olmadığını savunarak NATO'ya karşı olumsuz bir tavır takındı ve Avrupalı NATO üyelerinin katılımını artırmasını istedi.
Bu sorun Amerika ve Avrupa arasında artan çatışmalara yol açtı. Şimdi, Joe Biden, Trans Atlanti koalisyonunu yeniden şekillendirdiğini iddia etse de, NATO'nun askeri bütçesini karşılamada Trump gibi Avrupalıların payını artırma taraftarı.
Biden hükümeti, önceki hükümetin politikalarını daha yumuşak bir dille sürdürerek, onların NATO ortaklarına baskı yapmalarını ve gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sini NATO'ya tahsis etmelerini istiyor.
Bu arada NATO genel sekreteri daha önce Biden'ın politikalarını bu anlamda Trump'ın politikalarına benzetmiş ve böyle bir talebin olduğunu doğrulamıştı.
Biden'ın ziyareti başlamadan önce Amerikalı yetkililer de bu konudaki görüşlerini dile getirdi.
ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan 7 Haziran'da Joe Biden'ın bu zirvede sorumlulukların ve görevlerin paylaşımının yanı sıra bütçenin karşılanmasına katılımı vurgulayacağını duyurdu.
Amerika ve Avrupa arasındaki çatışmaları körükleyen bir başka konu da, Amerika'nın Yeşil Kıta'ya nükleer füze yerleştirmesine Avrupa'nın karşı çıkmasıdır.
NATO'daki ülkeler her zaman bu konuya karşı çıkmaya çalıştılar.
Bir Amerikalı senatör ve bir Avrupalı yetkilinin aktardığına göre, Defense News web sitesi de NATO'nun buna resmen karşı olduğunu bildirdi.
NATO'nun kararı, Rusya ile tansiyonun düşürülmesi ve Moskova ile Washington arasında silah kontrol anlaşmalarının kolaylaştırılması açısından değerlendirilmelidir.
Bu nedenle Amerika'nın Orta Düzey Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çıkarak Avrupa'da nükleer füzelerle sorun yaşamayacağını düşünen Amerika, artık NATO'da sıkışmış durumda.


Parstoday