İşgal altındaki Filistin topraklarındaki "ciddi insan hakları durumunu" tartışmak üzere Konsey'in özel oturumu sona erdi. İslam İş birliği Teşkilatı (İKÖ) Koordinatörü Pakistan ve Filistin'in ortak başvurusu üzerine gerçekleştirilen oturumda Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarının durumuna ilişkin karar taslağı ele alındı.

Konsey'deki Almanya, Avusturya ve İngiltere temsilcilerinin karar taslağına karşı çıkması ve hayır oyu talep etmesi dikkat çekti. Venezuela temsilcisi, İsrail'in "soykırıma varan insanlığa karşı suçları" şiddetle kınadığını vurguladı. Venezuela ile birlikte Rusya da çözüm için oy istedi. Pakistan ve Filistin'in ortaklaşa sunduğu tasarıya ilişkin konuşmaların ardından 47 üyeli konsey oylamaya başladı.
İsrail aleyhindeki karar, 9'u aleyhte, 24'ü lehte olmak üzere 14 çekimser oyla kabul edildi.

Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Malavi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay tasarıya karşı oy kullanan ülkeler oldu.


İSRAİL'DE FİLİSTİNLİLERE KARŞI "SİSTEMATİK AYRIMCILIK VE GEREKLİLİK"

Onaylanan yasa tasarısı ile İsrail ve Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerini acilen araştırmak üzere uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildi.
Tasarıya göre, Fiji'den IHK Başkanı Nazhat Shameem Khan tarafından atanacak bağımsız bir soruşturma komisyonu, 13 Nisan 2021 ve sonrasında tüm uluslararası insan hakları hukuku ihlallerini ve suistimallerini araştıracak.
Ayrıca ulusal, etnik, ırksal veya dini kimliğe dayalı sistematik ayrımcılık ve baskı da dahil olmak üzere devam eden gerilimlerin, istikrarsızlığın ve çatışmaların altında yatan nedenleri inceleyecektir. Kararda, ilgili tüm tarafların soruşturma komisyonu ile tam olarak iş birliği yapması ve erişimi kolaylaştırması gerektiği belirtildi.
Uluslararası toplumu ve diğer bağışçıları, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistin halkına insani desteği acilen harekete geçirmeye çağırdı.
Ayrıca işgalci güç İsrail'den Filistin halkına insani yardım ulaştırılmasını engellememesi istendi.
NETANYAHU'DAN KARARA TEPKİ
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin, ülkesinin insan hakları ihlallerini araştırmak üzere bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını öngören kararı onaylamasına tepki gösterdi.
Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi'nin soruşturma komisyonu kurma kararını kabul etmesinin "utanç verici" olduğunu iddia etti.

Söz konusu kararın "BM İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail karşıtı takıntısının bir başka örneği" olduğunu iddia eden Netanyahu, bu kararla konseyin ablukaya alınan Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren Filistinli direniş gruplarını temize çıkardığını savundu.
Netanyahu, BM İnsan Hakları Konseyi'ni hedef alan açıklamasında, söz konusu kararın "uluslararası hukukla alay konusu" olduğunu iddia etti.

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in insan hakları ihlallerini araştırmak için acilen bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulunan bir kararı kabul etmişti.