Sosyal medya kullanım alışkanlıklarını kuramsal, psikolojik ve klinik açılardan etraflıca ele alındığı kitap, sosyal medya ile ilişkimizin nasıl olması gerektiğine dair önemli bilgileri okuyucuyla buluşturuyor.DER Yayınları tarafından okuyucularla buluşturulan kitapta, son dönemlerde hayatımızın odak noktası haline gelen sosyal medya özellikle psikolojik etkisiyle ele alındı.
Sosyal medya psikolojisi multidisipliner olarak ele alındı
Sosyal medya kullanım alışkanlıklarına kuramsal, psikolojik ve klinik olmak üzere üç farklı pencereden bakılan kitapta, alanında uzman pek çok ismin makalesi yer alıyor. Sosyal Medya Psikolojisinde sosyal medyanın; Z kuşağı, ebeveynlik, narsisizm, yalnızlık, alışkanlık, bağlılık, depresyon ve bellek kavramları ile bağı detaylı bir şekilde inceleniyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dijital nesil önceki kuşaklardan farklı gerçeklikte yaşıyor”
Sosyal Medya Psikolojisi gibi önemli bir konunun kitap haline gelmesi ve yayınlanmasının önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirten Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dijital nesillerin önceki kuşaklardan farklı bir gerçeklikte yaşadıklarını söyledi. Aynı zamanda kitabın editörü de olan Tarhan takdim yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Psikiyatri pratiğinde uyguladığımız nörogelişimsel ölçekler var bu ölçeler de bazı becerileri ölçeriz bu beceriler gelişmişse kişide yaygın gelişim bozukluğu var mı yok mu karar veririz. Bu beceriler mantıksal, ince motor, kaba motor, dil, sosyal, duyusal ve duygusal becerilerdir. Bir çocuk yürümeye başlaması ile birlikte doğal sosyal ortamda değilse yeteneklerini beceri haline dönüştüremez. Ukraynalı Oxana Malaya vakası gibi vahşi çocuk olgularında gördüğümüz gibi ilkel seviyede kalabilir. Bu nedenle ucuz bakıcı gibi TV karşısında, tablet elinde büyüyen çocuk gecikmiş konuşma ile kliniklere başvuruyor otistik belirtiler gösteriyor. Bu olgular uzun sürerse “öğrenilmiş otizm” diye tanımlanan klinik tabloya dönüşebilirler. İşte bu çalışmada sosyal medya ile ilişkimizin nasıl olması gerektiğine dair çok derli bilgileri bulacaksınız. Genç arkadaşlarımız çok emek verdiler. Onlarla birlikte çalışmak bana da çok iyi geldi. Kendilerini kutlarım size de iyi okumalar dilerim.”
Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “Sosyal medya kullanım alışkanlıkları kuramsal, psikolojik ve klinik açılardan ele alınıyor”
Kitabın sunuş yazısında, internet kullanımının yaşamın her alanında günden güne arttığına, artık her cepte bulunabilen internet bağlantısının eğlence ve iletişim amaçlı kullanılması “sosyal medya” kavramının da doğmasına neden olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar da sosyal ağ platformlarının yaşamın vazgeçilmezi haline geldiğini söyledi.
Sayar şu ifadeleri kullandı: “Anlık mesajlaşma uygulamaları, sosyal ağ siteleri, bloglar ve mikro bloglar gibi sosyal medya öğeleri başta gençler olmak üzere toplumun büyük bir kısmının yaşamı¬nın vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. Sosyal medya platformları, kullanıcılarına sosyalleşme, yeni fırsatlara erişebilme, hayal gücü ve yaratıcılığı besleme, bir gruba ait hissedebilme gibi yararlar sağlar. Ancak sosyal medya tiplerinin çeşitlenmesi, ulaşımın kolaylaşması ile birlikte kullanımın yaygınlaşması, bera-berinde tartışmalı birçok konuyu getirmiştir. Araştırmalar yeni teknolojilerin kullanımının gerçek ortaya çıkış amaçlarını kolaylıkla aşabildiğini göstermektedir. Örneğin sosyal medya kullanımının zamansal ve mekânsal mesafeyi ortadan kaldırması, dijital teknolojiye bağlı olarak harcanan zamanın kontrolünün kaybedilmesine kolaylıkla yol açabilir. Sosyal medya kullanımına giderek artan biçimde ihtiyaç duymak, sosyal medyaya erişilemediğinde sıkıntı yaşamak, kendini yatıştırmak için sosyal medya kullanımına ihtiyaç duymak, ailevi – mesleki sorumlulukları ihmal eder biçimde kullanım gibi bir dizi tutum ve davranış, kişiyi sosyal medya bağımlılığına doğru adım adım yaklaştırır. İşte bu kitapta Dr. Aylin Tutgun Ünal ve arkadaşları sosyal medya kullanım alışkanlıklarını kuramsal, psikolojik ve klinik açılardan etraflıca ele alıyorlar. Sosyal medyanın Z kuşağından ebeveynliğe, narsisizmden yalnızlığa, alışkanlıktan bağımlılığa, depresyondan belleğe kadar birçok alandaki etkisini inceliyorlar ve bize aktarıyorlar. Politik psikoloji, postmodern kültür, algı yönetimi, psikoterapi gibi birbirinden farklı alanların sosyal medya kullanımı ile ilişkilerini bize gösteriyorlar. Sosyal medyaya farklı bir gözle ve geniş çerçeve¬den bakmak isteyen tüm okurlara faydalı olması dileklerimle…”
Kitabın editörlerinden Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ise teşekkür yazısında sosyal medya psikolojisi konusunun çok boyutlu ve güncel olarak kitaplaştırma fikrinin kendini çok heyecanlandırdığını, alanında etkili olacağına inandığı çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti.
Alanında uzman isimlerin makaleleri bir arada!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın takdimini yaptığı kitabın sunuşunu Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar yazarken kitapta katkısı bulunan isimler ve konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor:
Şaban Özdemir - “Z Kuşağının Medya Kullanım Alışkanlıkları Bağlamında Sosyal Medya Psikolojisi”
Dilek Özkan-Aylin Tutgun Ünal - “Dezenformasyona İnanma ve Yayma Psikolojisi”
Ayşe Şahin - “Çocuk ve Sosyal Medya”
Bedia Ferhan Kırış - “Sosyal Medya ve Ebeveynlik: “Sharentıng” Psikolojisi”
Dilara Murat Büyük - “Sosyal Medya, Beden Algısı ve Beğenilme Arzusu”
Aylin Tutgun Ünal - İlayda Tüter - “Sosyal Ağlarda Yeni Trend Toplantılar ve Yeni Yorgunluklar: “Zoom Yorgunluğu” Örneği”
Zehra Rümeysa Fidan - “Sosyal Medyada Linç Kültürü Üzerine Nevzat Tarhan İle Derinlemesine Mülakat”
Yıldıray Kesgin – “Yeni Medyada İslamofobi’nin Yeniden Üretimi: 9Gag Örneği”
Benliğin Düşünümsel Üretim Sürecinde Postmodern Kültür ve Sosyal Medya
Cem Tutar – “Platformları Üzerine Kuramsal Bir Tartışma”
Ali Ruhan Çelik – “Politik Psikolojik Bir Olgu: Sosyal Medya”
Meryem Gülteki Ayluçtarhan – “Sosyal Medya Bağımlılığı ve Depresyon”
Patrizia Muradi – “Instagram Bağımlılığı”
Elif Kaleli - “Sıra Dışı Bir Bağlanma Öyküsü: Anne, Bebek ve Instagram: Ayna ayna söyle bana annem beni mi daha çok seviyor bizi mi?”
Selvinaz Çınar Parlak - Aylin Tutgun Ünal - “Kalabalık İçinde Yalnızlık: Sosyal Medya ve Yalnızlık Üzerine”
Didem Tekin – “Sanal Kibir: Sosyal Medya ve Narsizm’in Dansı”
Muhammed Arıkan – “Narsistik Kişilik Bozukluğu ve Sosyal Medya Bağımlılığı Olan Bir Olgunun Psikoterapi Süreci: Şema-Mod Terapisi Perspektifinde Bir Olgu Sunumu”
Muratcan Keskiner - “Influencer’ların Üzerimizdeki Etkisi”
Neylan Zümrüt – “Sosyal Medya ve Benliğin Boyutları”
Aylin Aydın – “Sosyal Medya ve Bellek İlişkisi Üzerine”
Ayşe Sena Kurt – “Sosyal Medya Ekseninde Çevrimiçi Kumar Bağımlılığı”
Nursen Doğan – “Sosyal Medya ve Algı Yönetimi”
Hibya Haber Ajansı