Reuters haber ajansına bir yetkilinin yaptığı açıklamada, Tillaberi ilçesine bağlı Theim köyünde Cuma namazı sırasında kimliği belirsiz silahlı kişilerin ateş açarak 16 kişiyi öldürdüğünü söyledi.
Bir güvenlik kaynağı saldırıyı doğruladı ve ölü sayısını 17 olarak verdi.

Saldırı, Pazartesi günü aynı bölgedeki bir köyde 14'ü çocuk 37 sivilin öldürülmesinin ardından geldi.

Thiem, Mayıs ayında IŞİD (IŞİD) silahlı grubuna bağlı savaşçıların düzenlediği bir dizi saldırının 11.000'den fazla insanı kaçmaya zorladığı diğer üç köyden yaklaşık 20 km (12 mil) uzaklıkta.
New York merkezli insan hakları grubu İnsan Hakları İzleme Örgütü bu ay yayınladığı bir raporda, Mali sınırındaki Tillaberi ve Tahoua bölgelerindeki silahlı grupların 2021'de 420'den fazla sivili öldürdüğünü ve on binlerce kişiyi evlerinden sürdüğünü söyledi.

Cuma günü bölgedeki milletvekilleri, geniş Tillaberi bölgesindeki saldırı dalgasının arkasındaki savaşçıların sıkı hükümet kontrollerine rağmen serbestçe hareket edebildiğini söyleyerek bölge için güvenliğin artırılması çağrısında bulundu.

Artan saldırılarla mücadele etmek için Nijer olağanüstü hal ilan etti, motosikletlerin hareketini yasakladı, yakıt satışını düzenledi ve silahlı gruplara tedarik sağladığından şüphelenilen pazarları kapattı.

Saldırılar, Afrika'nın Sahel bölgesindeki Mali, Burkina Faso ve Nijer sınır bölgelerini içeren ve El Kaide ve IŞİD bağlantılı savaşçıların kontrolü ele geçirmeye çalıştığı daha geniş bir çatışmanın parçası.

(Dış Basın)