Mali sınırına yakın Tillaberi ilçesine bağlı Darey Dey köyüne motosikletli silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda 14'ü çocuk 37 kişi hayatını kaybetti.
Yerel bir yetkili AFP haber ajansına, saldırganların insanlar tarlada çalışırken saldırdığını söyledi.

Saldırının arkasında kimin olduğu hemen belli değildi, ancak bölgede El Kaide veya IŞİD'e (IŞİD) bağlı birkaç silahlı grup faaliyet gösteriyor.

BM'nin İnsani Gelişme Endeksi tarafından dünyanın en fakir ülkesi olarak gösterilen Nijer, dokuz yıldır isyanla mücadele eden Batı Afrika'nın kurak Sahel bölgesinin kalbinde yer alıyor.

2012'de kuzey Mali'de başlayan kan, komşu Nijer ve Burkina Faso'yu vurmadan önce ülkenin merkezine sıçradı.

Tillaberi krizin yükünü üstlendi.

Banibangou kasabasının 40 km (25 mil) doğusunda bulunan Darey Dey, 15 Mart'ta kanlı bir saldırıyla zaten sarsılmıştı.

İsyancılar köye ve Banibangou'daki haftalık pazardan dönen alışveriş yapanların araçlarına düzenlenen saldırılarda 66 kişiyi öldürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından geçen Çarşamba günü yayınlanan bir gişeye göre, bu yıl Tillaberi ve komşu Tahoua bölgesinde isyancıların saldırılarında 420'den fazla sivil öldürüldü.

On binlerce insan evini terk etti.


HRW'nin Sahel direktörü Corinne Dufka raporda, "Silahlı İslamcı gruplar batı Nijer'deki sivil nüfusa savaş açıyor gibi görünüyor" dedi.

HRW, öldürülenler arasında muhtarlar, imamlar, engelliler ve bazılarının ebeveynlerinin kollarından koparıldıktan sonra infaz edilen "çok sayıda çocuk" olduğunu söyledi.

Gruplar ayrıca okulları ve kiliseleri yıktı ve İslam'ın katı yorumlarına dayalı kısıtlamalar getirdi.

Banibangou bölgesi, Nijer, Burkina Faso ve Mali sınırlarının buluştuğu sözde "üç sınır" bölgesinde yer alıyor.

Bölge, El Kaide ve IŞİD bağlantılı son derece hareketli savaşçıların saldırılarıyla ünlüdür.

Yetkililere göre, 25, 29 Temmuz ve 9 Ağustos tarihlerinde Banibangou bölgesinde motosikletlere silahlı kişilerce düzenlenen üç saldırıda 48 kişi hayatını kaybetmişti.

Boko Haram ve Batı Afrika İslam Devleti'nden (ISWAP) Nijeryalı savaşçılar tarafından güneydoğu Nijer'de de vahşet işlendi.

Ocak ayında, BM mülteci ajansı UNHCR, Sahel'deki yerinden edilmiş kişilerin sayısının iki milyonu aştığını söyledi. Diğer 850 bin kişi mülteciydi.

Yaklaşık 23 milyon nüfuslu Nijer'de, hükümetin şehirlerin dışındaki çöller üzerinde çok az kontrolü var, bu sadece isyancı gruplar tarafından değil, aynı zamanda insan tacirleri gibi suç şebekeleri tarafından da istismar edilen bir gerçek.

(Dış Basın)