2022 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Çin’de kış sporlarına ilgi hızla artıyor. Çin Spor Genel İdaresi’nin açıkladığı bir rapor, Beijing’in Kış Olimpiyatları’nı düzenleme hakkını kazandığı 2015 yılından sonra ülkede kış sporlarına dönük ilginin büyük ölçüde arttığını gösterdi. Rapora göre, 2021 yılının ekim ayı sonu itibarıyla ülkede kış sporu etkinliklerine katılan kişi sayısı 346 milyona ulaştı. Rapor, Çin’de kış sporlarına katılım oranının yüzde 24,56’yı bulduğunu ortaya koydu.

Çin hükümeti, 2022 yılına kadar ülkede 300 milyondan fazla kişinin kış sporlarına katılması hedefini açıklamıştı. Söz konusu hedefe öngörülenden daha erken ulaşıldı. Olimpiyatlarla birlikte kış sporlarına ve kış turizmine ilgi yükseldi. Çin’de kış sporlarının, ilgili donanımların ve kış turizminin toplam ölçeğinin 2025 yılı itibarıyla 1 trilyon yuana (157 milyar dolar) ulaşması bekleniyor.

2022 Beijing Kış Olimpiyatları’nın etkisiyle Çinlilerin kış sporlarına yönelik ilgisinde görülen artış rakamlara da yansıdı. Çin’de seyahat hizmeti veren platformlardan Qunar.com tarafından açıklanan “Kış Turizmi Raporu”na göre, üç günlük yeni yıl tatilinde kayak merkezlerinin bulunduğu bölgelere talep patlaması yaşandı. Kayak merkezlerine bilet satışları 2019 yılına kıyasla yüzde 70 yükseldi. Qunar.com’un açıkladığı veriler, kayak yapan kişilerden yüzde 60’ının aynı kış sezonunda birden fazla kez kayağa gittiğini de ortaya koydu.

20 milyar dolarlık kayak ekipmanları satışı hedefleniyor

Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir belgede, Çin’in kış sporu ekipmanları sektöründe bu yıl 20 milyar yuanın (3 milyar dolar) üzerinde satış yapılmasının beklendiğine işaret edildi.

Öte yandan Beijing Kış Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Genel Planlama Departmanı Başkanı Li Sen, Beijing Kış Olimpiyatları’nın Çin’de kış sporlarına ve ilgili sektörlere yönelik etkisinin kısa değil, uzun vadeli olacağını söyledi. Li, Çin’de kış sporlarının gelişmesini teşvik edici politikaların Olimpiyatlar ile sınırlı kalmayacağını, oyunlar sonrasında ilgili politikaların daha da güçlendirilerek süreceğini dile getirdi.

Verilere göre, Çin’de inşa edilen standart buz pistlerinin sayısı 2015 yılına göre yüzde 317 artarak 654’e ulaştı. Ülkedeki kayak tesislerinin sayısı ise aynı dönemde yüzde 41 yükselişle 803’e çıktı. Çin’in büyük nüfusu ve bunun beraberinde getirdiği dev potansiyel göz önüne alındığında mevcut kış sporları tesislerinin sayısının yeterli olmadığına işaret eden Çinli yetkili, Beijing Kış Olimpiyatları’ndan sonra da tesis inşasının ve ilgili iyileştirilme çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.

Çin’de şu an kış sporlarıyla ilişkili 2 binden fazla okul açılırken, bu sayının 2025 yılına kadar 5 binin üzerine çıkması planlanıyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı