İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, TÜİK Haziran 2021 İş gücü İstatistikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özlale açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK’in açıkladığı haziran ayı işsizlik verilerindeki 2,5 puanlık düşüşün gerçekleri yansıtmadığını söyleyen İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, “TÜİK, bu ay da AKP tarafından kocaman bir tebriki hak etti, açıkladığı veriler ile aklımızla alay edildiği şüphesini güçlendirdi” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ankara /İYİ Parti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2021 işsizlik rakamlarını açıkladı. TÜİK'in açıkladığı resmi verilere göre haziranda işsizlik bir önceki aya göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bin kişi oldu, işsizlik oranı ise 2,5 puan düştü. TÜİK’in açıkladığı verilerin gerçekleri yansıtmadığını söyleyen İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, TÜİK’in söz konusu verileri aldığı sinyallere göre düzenlediğini ve bin bir dertle boğuşan vatandaşların aklıyla alay ettiğini söyleyerek açıklanan verileri ayrıntılı şekilde analiz ettiği bir video paylaştı.

“Sanayi kapasite kullanımı ile istihdamı örtüşmüyor”

Prof. Dr. Özlale, TÜİK’in istihdam artışının yüzde 49,2’sini oluşturduğunu iddia ettiği sanayi istihdamı verilerinin, pandemi öncesine kıyasla neredeyse aynı kalan sanayi kapasite kullanım oranları ile örtüşmediğine dikkat çekerek, “Verilere göre sanayi istihdamı son 7,5 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış görünüyor. Fakat geçen sene mart ayından beri sanayi kapasite kullanım oranı aynı kalırken istihdam yüzde 11,33 artmış” diyerek veriler arasındaki uyumsuzluğu vurguladı.

İşgücü piyasasına giriş çıkışların da tıpkı sınırlar gibi kontrol edilemez bir hal aldığını dile getiren Özlale, “Ocak-şubat döneminde sanayide istihdam 139 bin azalıyor ama martta 474 bin artıyor. Nisanda 201 bin azalıyor, mayısta 52 bin artıyor ama her nasılsa haziranda birden 296 bin arttığı iddia ediliyor” diye konuştu.

“Tarımdaki kadın istihdamı oranları gerçekçi değil”

Söz konusu verilerde tarıma ayrı bir parantez açılması gerektiğini söyleyen Özlale, “Bizler izlenen yanlış göç ve sınır politikasının tarımdaki kadın istihdamında yol açtığı problemlerden bahsedince TÜİK de buna kayıtsız kalmamış. Mayısta istihdamı 160 bin azalan tarım sektörünün haziranda istihdamı 163 bin artmış ve bu artışın 159 binini kadınlar oluşturmuş” sözleri ile bu verilerin gerçekleri yansıtmadığına dikkat çekti.

TÜİK’in hesaplamalarını yeterince titizlikle yapamadığını belirten Özlale, toplam istihdamda kadının payının mayısta yüzde 30,53 düzeyinden yüzde 30,65’e çıkarken, tarım dışı istihdamda kadının payının yüzde 28,78’den yüzde 28,5’e gerilediğini ifade etti.

“TÜİK’in İŞKUR’dan haberi yok”

TÜİK’in verilerine göre işsizlikte yaşanan rekor azalmanın İŞKUR verileri ile çeliştiğini aktaran Özlale, TÜİK verilerinin nisan 2020’den haziran 2021’e işsiz sayısının 549 bin azaldığını söylediğine, ancak bununla tezatlık oluşturacak şekilde aynı dönemde İŞKUR’a işsizlik ödeneği başvurusunda bulunan kişi sayısının 1,26 milyon kişi olduğuna vurgu yaptı.

Özlale, verilerin Nisan’da işsizlerin yüzde 69,9’unun haziranda ise yüzde 87,3’ünün İŞKUR’a kayıtlı olduğunu gösterdiğini belirterek, “Yani neredeyse tüm işsizler İŞKUR’a kayıtlı ancak TÜİK’in bundan haberi yok” diye konuştu.

“TÜİK komiklik yapmaya çalışıyor”

Özlale sözlerini, “Ya TÜİK verilerini aldığı sinyallere göre düzenliyor ya da şu zor günlerde bin bir dertle boğuşan vatandaşlarımıza saçma sapan veriler açıklayarak komiklik yapmaya çalışıyor” diyerek bitirdi.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale'nin tam konuşma metni şöyle:

"TÜİK hane halkı işgücü anketi Haziran sonuçlarını açıkladı ve AKP tarafından kocaman bir tebriki hak etti.

Pandeminin etkileri devam ederken ve işgücü piyasasında hiçbir yapısal sorun çözülememişken açıklanan veriler aklımızla alay edildiği şüphesini güçlendirdi.

Sanayi istihdamı ile başlayayım çünkü TÜİK, Haziran verilerindeki istihdam artışının %49,2’sini sanayinin sağladığını söylüyor.

Son verilere göre sanayi istihdamı son 7.5 yıldır en yüksek seviyesine ulaşmış görünüyor. Hatta geçen sene Mart ayından itibaren sanayi istihdamı 635 bin kişi artmış. Fakat o da ne? Geçen sene Mart ayından itibaren kapasite kullanım oranı aynı kalmış. Yani sanayi istihdamı %11,33 artarken sanayi kapasite kullanımı aynı kalıyor.

Bir başka problem de aynı sınırlarımız gibi işgücü piyasasına giriş çıkışların da kontrol edilemez, açıklanamaz bir hal alması. Ocak-Şubat döneminde sanayide istihdam 139 bin azalıyor ama Mart’ta 474 bin artıyor. Nisan’da 201 bin azalıyor, Mayıs’ta 52 bin azalıyor ama her nasılsa Haziran’da birden 296 bin arttığı iddia ediliyor.

Burada tarıma ayrı bir parantez açmak lazım. Bizler izlenen yanlış göç ve sınır politikasının tarımdaki kadın istihdamında yol açtığı problemlerden bahsedince TÜİK de buna kayıtsız kalmamış. Mayıs’ta istihdamı 160 bin azalan tarım sektörünün Haziran’da istihdamı 163 bin artmış. Sıkı durun: bu 163 bin artışın 159 bini kadınlardan gelmiş. Yorum sizin…

Böyle olunca toplam istihdam içinde kadının payı Mayıs’taki %30,53 düzeyinden %30,65’e çıkmış. Ancak TÜİK, hesaplamalarını yeterince titizlikle yapmamış olacak ki, tarım dışı istihdamda kadının payı %28,78’ten %%28,5’e gerilemiş.

İşsizlik ise apayrı bir hikâye. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı bir ayda 2,5 puan gerileyerek %13,1’den %10,6’ya düşmüş görünüyor. Neredeyse rekor bir azalma var. İstihdam 602 bin artarken işsizlik 823 bin düşünce böyle bir sonuç çıkıyor ortaya. Ama o da ne: İŞKUR, Haziran 2021’de işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısını 104 bin olarak açıklamıştı.

TÜİK verileri bize Nisan 2020’den Haziran 2021’e işsiz sayısının 549 bin azaldığını söylüyor. Bu dönemde fesih yasağı olduğunu hatırlatayım. Oysa aynı dönemde İŞKUR’a işsizlik ödeneği başvurusu yapan sayısı 1,26 milyon kişi.

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı son 3 aydır artış eğiliminde ve yeniden 3 milyon seviyesine ulaştı.

İŞKUR verileri ile TÜİK verilerini bir arada değerlendirdiğimizde şöyle bir sonuç çıkıyor ortaya: Nisan’da ülkedeki işsizlerin %69,9’u İŞKUR’a kayıtlıydı, Haziran’da ise bu oran %87,3’e çıktı. Yani neredeyse tüm işsizler İŞKUR’a kayıtlı ama TÜİK’in bundan haberi yok.

Çıkarttığımız sonuç şu: Ya TÜİK verilerini aldığı sinyallere göre düzenliyor ya da şu zor günde bin bir türlü dertle boğuşan vatandaşlarımıza saçma sapan veriler açıklayarak komiklik yapmaya çalışıyor."

Hibya Haber Ajansı