Hammadde fiyatlarını% 150'nin üzerinde artıran petrokimya şirketlerine karşı "Satın almayı bırakalım" diyen PAGEV Başkanı Eroğlu, "Boykotumuzla ortalama yüzde 15 düşen hammadde, yolculuğumuz. Hammadde fiyatlarının dolar bazında% 150'den fazla artmasına karşı OPEC benzeri kartel yapısına sahip petrokimya şirketlerinin, çeşitli bahanelerle arzı azaltarak "boykot" kararı sonuçlandı. Spekülatif fiyat artışını önlemek için "Hammadde Alımını Durdur" çağrısı yapan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, yurt içi hammadde piyasasında alımların durmadığını söyledi.

Rakamlara baktıklarında kartel boykot çağrısına disiplinli ve özverili firmaların yoğun katılımını gördüklerini belirterek, “Boykot üretimimiz Mart ayının ikinci tamamlanmasından kısa bir süre sonra düştü. Ayda 600 bin ton plastik hammadde aldığımızda 15'lik fiyat düşüşü 180 milyon dolar oluyor. Özetle kartelin kasasına girmek yerine cebinde 180 milyon dolar vardı. Yurt içi hammadde piyasası geçen haftanın başında düşüşler görmesine rağmen, makale hala düşmeye devam ediyor. Daha da çökecek Plastik hammaddelerin en büyük ithalatçıları olan Çin ve Türk plastik hammaddeleri, kartel artışlarına karşı sağduyu ile hareket ederek hammadde satın aldı. 20 Nisan'daki toplantıda Çin Sanayi Bakanlığı Yetkilisi Huang Libin, emtia fiyatlarının uzun vadeli artışlar görmeyeceğini, piyasada panik alım ve stoklamanın önleneceğini, Çin devletinin söndürmede aktif bir duruş sergileyeceğini belirtti. spekülatif fiyat balonu.

Nitekim Haziran ayı itibarıyla dünyanın en büyük hammadde ithalatçısı Çin'de yeni petrokimya tesisleri üretime başlayacak ve Çin'in birçok hammadde çeşidi ithalatı önemli ölçüde düşecek. Örneğin polipropilen ithalatının yüzde 57 düşmesi bekleniyor. Altıncı yılda dünya talebinin yüzde 6 artması ve yeni polipropilen petrokimya tesislerinin devreye girmesi ile bu sınırlama, Güney Kore, Singapur, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Tayland ve Hindistan ihracatının toplu kullanım talebini azaltacak. Japonya, Vietnam ve Malezya. arz dışı oluşacaktır. Yaz aylarında diğer birçok hammadde türü için durum budur, bu nedenle Haziran ayından itibaren hammaddeler bol olacak, böylece dünyadaki fiyatlar düşmeyecek, tabiri caizse çökecekler. Hammadde artışı enflasyonu tetikledi Eroğlu, gıda ambalajından plastik iplikle dokunmuş giysilere, temizlik malzemeleri ambalajından ayakkabıya, içecek şişelerinden mutfak eşyalarına, inşaattan medikal sektörüne ve beyaz eşyaya kadar, plastiğin tüketicilerin hayatını doğrudan etkilediğini söyledi. artmış, şişedeki maliyetin% 80'i şişenin kendisi, piyasadaki kıyafetlerin maliyetinin% 20'si dokundukları plastik ipliğin fiyatı,% 25'i ayakkabı plastik taban / kaplama maliyetidir. Öncelikle tüketiciyi olumsuz etkileyen bir sonraki adım artış olarak yansıtılıyor. Üretimi, istihdamı ve ihracatı zorlayan artışlar özellikle düşük gelirli enflasyondan etkilenmektedir. Nitekim kartelin hammadde fiyatlarındaki% 150'lik artışın enflasyonu tetikleyeceği konusunda uyardık. 20 ayın zirvesi yuvasına tırmandı.

TÜFE% 16,19'a, ÜFE% 31,20'ye yükseldi. ÜFE'deki artışın ana etkenlerinden birinin plastik hammadde ve petrokimya kartelindeki fiyat artışları olduğunu görüyoruz. " Boykot devam edecek Boykotun gelişimini anlatan Eroğlu, "İlk olarak 3 Mart'ta düzenlediğimiz PAGEV Hammadde Fiyat Artışları Toplantısı'nda bazı Çin plastikleriyle boykot görüşmeleri yaptığımızı duyurduk. Ardından Çin 15 Mart'ta geri döndü. , PAGEV Genel Kurulu boykotu oybirliğiyle kabul etti. " Gerekmedikçe hammadde almayarak boykot etmeye devam edeceklerini belirten Eroğlu, yüzde 15'lik düşüşü önemsediklerini belirtti. Çalışmanın başında fiyatlardaki% 150'lik artışa göre, "Astronomik artışlar nedeniyle şalteri kapatmak zorunda kalan şirketlerimiz fiyatların düşmemesini umdu." Geri döneceğiz. KOBİ'lerimizi üretime döndüreceğiz. '' Hammadde Güç Birliği Platformu 'ile attığımız adımlar, sipariş başladı' 'dedi.