El Cezire'nin haberine göre, Axios'a verdiği bir röportajda Imran Khan, Pakistan'ın topraklarının ABD askeri üsleri için kullanılmasına izin verme olasılığını da dışlıyor.
Khan, Pazar günü geç saatlerde yayınlanan ABD haber platformu Axios'a verdiği röportajda konuşuyordu.
ABD hükümeti tarafından birliklerinin Pakistan'ın kuzeybatı komşusundan çekilmesi için belirlenen 11 Eylül tarihine atıfta bulunarak, "Amerikalılar, ayrılmadan önce bir anlaşma olmalı" dedi.
“Afganistan'da siyasi bir çözüm, bir tür koalisyon hükümeti anlamına gelir. Taliban tarafından ve diğer taraftan bir hükümet. Başka bir çözüm yok."
ABD'nin geri çekilmesi, ABD ile ülke genelinde Afgan hükümet güçleriyle savaşmaya devam eden Taliban arasındaki 2020 barış anlaşmasının bir parçası.
Savaşın parçaladığı ülkede şiddet artarken, ABD Başkanı Joe Biden durumu görüşmek üzere Cuma günü Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani ve barış şefi Abdullah Abdullah ile görüşecek.
Pazar günkü röportajda Khan, planlanan ABD birliklerinin geri çekilmesini bir “iç savaşın” takip edebileceğinden korktuğunu söyledi.
"Taliban'ın topyekün bir zafer elde etmesi durumunda inanılmaz miktarda kan dökülecek ve size söyleyeyim, Afganistan'dan sonra en çok acı çekecek ülke Pakistan olacak" dedi. .
Khan ayrıca Pakistan'ın topraklarının Afgan güçlerini destekleyebilecek ABD askeri üsleri için kullanılmasına izin verme olasılığını da reddetti.
Pakistan topraklarından Afganistan'a herhangi bir üs, herhangi bir harekata izin vermemiz mümkün değil" dedi. "Kesinlikle hayır."
Çatışmada değil, barışta ortak olacağız” dedi.
Obama yönetiminin Afganistan ve Pakistan'daki artan drone savaşı altında, Pakistan gizlice ABD'nin hem Pakistan topraklarında hem de ülkenin güneybatısındaki en az bir üste insansız hava araçları kullanmasına izin vermişti.
2011'de sızdırılan ABD diplomatik kabloları, Pakistan'ın, ABD'nin Pakistan topraklarına yönelik insansız hava aracı saldırılarının kullanımı için, onları alenen kınamasına rağmen, zımni onay verdiğini gösterdi.
Keşmir, Uygurlar ve kadınlar üzerine
Pakistan Başbakanı Khan, Pazar günü yaptığı geniş kapsamlı röportajda, ABD'ye Keşmir anlaşmazlığında her iki nükleer silahlı ülke olan Hindistan ve Pakistan arasında arabuluculuk yapma çağrısını da yineledi.
Amerikalıların kararlılığı ve iradesi varsa, bu çözülebilir" dedi.
Khan, bir soruya yanıt olarak nükleer silahlara "tamamen karşı" olduğunu ve Pakistan'ın nükleer doktrininin "sadece caydırıcı olarak, kendimizi korumak için" olduğunu söyledi.
Batı'da İslamofobi ile mücadele davasını savunan Khan'a, Çin'de Müslüman çoğunlukta bir nüfus olan etnik Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri hakkında neden kamuoyu önünde konuşmadığı da soruldu.
Khan, Pakistan'ın, Güney Asya ülkesine büyük yatırımlar yapan yakın bir stratejik müttefik olan Çin ile bu konulardaki görüşmelerinin "kapalı kapılar ardında" kaldığı yönündeki tutumunu tekrarladı.
Daha önce cinsel şiddetin nasıl ve neden meydana geldiğine ilişkin görüşlerine açıklık getirmesi istenen Khan, Pakistan'da kadınlara yönelik cinsel şiddete neden olmada “günahın” bir rol oynadığına inandığını söyledi.
Hükümetin bu tür şiddete karşı mücadele etmek için neler yaptığını özetleyerek, “Bir kadın çok az kıyafet giyiyorsa, robot olmadıkça erkekler üzerinde etkisi olacaktır” dedi.