Büyükelçi Kazi, "Pakistan haklı olarak, pahalı bir fiyata da olsa terörle savaşı kazandığını iddia edebilir." dedi.

Kazi, "Pakistan'ın içinde intihar saldırıları, terör saldırıları oldu, toplumun tüm dokusu gerçekten bozuldu. 130 milyar dolar (ekonomik kayıp) yaşadık. Bundan daha fazlası ... 60.000 ila 70.000 kişi öldü", dedi ve bunların 8.000 ila 9.000'inin "Pakistan Ordusu subayları ve adamları" olduğunu söyledi.

Ancak Pakistan, "sınır bölgelerinde faaliyet gösteren terör ağlarını dağıtmayı" başardı ve 2014'ten bu yana "terörizmi kontrol altına almada en iyi örneklerden biri" oldu.

Kazi, "Pakistan güçlerinin yeteneklerini ve operasyon deneyimini, yani Zarb e Azb ve Raddul Fasaad Operasyonu'nun (ülkelere terörle mücadelelerinde yardım etmek için) paylaşmaya hazır olduğunu" söyledi.

Çok sayıda Müslüman genci askere alan IŞİd'den ilham alan militanlar tarafından sahnelenen Filipinler'deki 2017 Marawi kuşatmasını örnek gösteren Kazi, Pakistan'ın Filipinler ordusuyla paylaşabileceği Pakistan Ulusal Terörle Mücadele Kurumu (NACTA) tarafından başlatılan deradicalizasyon programlarına ek olarak mütevazı savunma yetenekleri ve ekipmanları geliştirdiğini söyledi.

Bakan ayrıca, Pakistan'ın "barış ve hoşgörü dini olan İslam'da istenildiği gibi ılımlılık getirme" girişiminin bir parçası olarak Filipinler Ulusal Polisi'nin (PNP) Salam Barış Merkezi ile çalışmaya hazır olduğunu da ifade etti.

"Terörizm hiçbir din, ırk, inanç, teoloji, değer, kültür veya toplumla ilişkilendirilebilir ve asla ilişkilendirilmemelidir." dedi.

"İİt (İslam İşbirliği Teşkilatı) bayrağı altındaki Müslüman ülkeler, dar çıkarlar elde etmek için İslam'ı terörle ilişkilendirmeye yönelik her türlü girişimi şiddetle kınadılar." diyen Yetkili, bu tür girişimlerin "teröristlerin eline geçti" diye de ekledi.

"Dini nefretin, Müslümanlara karşı ayrımcılığın ve düşmanlığın ve İslamofobi olaylarının savunuculuğunu oluşturmaktadır."

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin huzursuz Mindanao bölgesinde 40 yıldan uzun süredir devam eden çatışmalara müzakere edilmiş bir son getirme çabalarına övgüde bulunan Kazi, Pakistan'ın "kardeş bir ülkedeki bu olumlu gelişmeyi not etmekten memnuniyet duyduğu" söyledi.

Mindanao'nun yoksul Müslüman bölgeleri, onlarca yıldır ayrılıkçı ve komünist grupların silahlı isyanlarının yükünü taşıyordu.

2017'de Filipinler'in tanık olduğu en kötü çatışmalardan biri olan Marawi kuşatmasına, IŞİd'den ilham alan Maute grubunun üyelerinin hükümet tarafından dağıtılmadan önce beş ay boyunca şehri kuşatması ile patlak verdi.

23 Mayıs 2017'de başlayan şey, o yılın Ekim ayına kadar sürdü. 1.000'den fazla militan, hükümet askeri ve sivil öldürülürken, bir zamanlar kalabalık olan şehir dümdüz edildi ve 100.000'den fazla sakini yerinden etti.

Kazi, iki ülke arasındaki savunma işbirliği konusunda bir mutabakat anlaşmasına (MoU) duyulan ihtiyacı vurgulayarak, "Bu barış sürecini destekliyoruz ve istenen sonuçları ve sonucu elde etmeyi dört gözle bekliyoruz." dedi.


Pakistan ve Filipinler, kendi Ulusal Savunma Okullarında ve istihbarat bilgi paylaşımı yoluyla verilen gratis kursları gibi savunma konularında işbirliği yapıyor.

2005 yılında, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Musharraf'ın ziyareti sırasında, iki ülke Terörizm ve Diğer Suçlarla Mücadele konusunda bir MoU mürekkepledi.

Pakistan ayrıca başkent Manila'daki iki yılda bir düzenlenen Asya Savunma ve Güvenlik (ADAS) sergisi ve konferansına ve Batı Pasifik Deniz Sempozyumları'na (WPNS) düzenli olarak katılıyor.

Kazi, "Şu anda incelenen savunma işbirliği konusundaki MoU nihayet sonuçlanıp uygulandığında, mevcut işbirliği seviyemizin güçleneceğinden eminim." dedi.

"Muhtemelen, Filipinler'in geçen yıl İslamabad'daki savunmasını (ataşelik ofisini) yeniden açmasından sonra Manila'daki Pakistan Büyükelçiliği'nde bir savunma kanadı da kurulabilir." diye de ekledi.

Milli Savunma Bakanlığı (DND) müsteşar yardımcısı Teodoro Cirilo Torralba III de aynı fikirde ve ekledi: "Eğitim, değişim, ziyaret, personelden personele görüşmelerin ve diğer ilgili faaliyetlerin ele alınacağı standart Savunma İşbirliği Anlaşmamızdır (DCA)."

Arab News'e verdiği demeçte Bakan, "Pakistan'ın terörle mücadele konusundaki deneyimlerinden ve en iyi uygulamalarından da çok şey öğrenebiliriz." dedi.

Yetkili, Filipinler'in anlaşmanın nihai taslağı üzerinde anlaştığını ve şimdi "Pakistan'dan onay beklediğini" de sözlerine ekledi.

Kazi, 2021-2025 yılları arasında "Pakistan'ın ev sahipliğinde kamyon sanat sergisi, yemek ve müzik festivali ve Pakistan giyim defilesi gibi çeşitli kültürel etkinliklerin" yer alacağı bir Kültürel Değişim Programı için de tebeşirleme yaptığını söyledi.

Bakan, Pakistan'ın Filipinler ile ilişkilerinin, ASEAN üyesi ülkelerle işbirliğini geliştirmek için 2003 yılında öngörülen "Vizyon Doğu Asya Politikası"nın önemli bir bileşenini oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan, Filipinler'in Pakistan'ın ASEAN Bölgesel Forumu (ARF) ve Asya Avrupa Toplantısı (ASEM) üyeliği de dahil olmak üzere ASEAN ile kurumsal bağlantılarını güçlendirme çabalarının kararlı bir destekçisi olduğunu söyledi.

Filipinler ve Pakistan, yıllar boyunca çeşitli alanlarda 25 anlaşma yaparak çok yönlü işbirliği ve insandan insana alışveriş yoluyla demirleyen 70 yıldan fazla ikili ilişkilere sahiptir.

Bu örneklerden biri, Şubat 2018'de İslamabad'da düzenlenen PCT'lerin son turuyla birlikte 1997'de imzalanan Siyasi İstişare Görüşmeleri Anlaşmasıdır (PCT'ler).

Kazi, odak noktalarından birinin küresel COVID-19 salgını nedeniyle bozulan PCT'nin bekleyen turlarının "mümkün olduğunca erken" yapılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

"Bu mekanizma, çok sektörlü işbirliğini ilerletmek için itici bir güçtür. Aynı şekilde, Ortak Ekonomik Komisyonun bir sonraki turu da gecikmiştir." dedi.

Geçen yıl, iki ülke arasındaki ikili ticaret 156 milyon doları oluştururken, bunun 120 milyon dolarını Pakistan'ın Filipinler'e ihracatı oluşturdu.

Bu, 2019'da 172 milyon dolar olarak durduğu bir önceki yıla göre yüzde 10'lük bir düşüş oldu.
Pakistan'da yaklaşık 2.000 Filipinli yaşarken, yaklaşık 3.000 ila 6.000 Pakistanlı Filipinler'de yaşıyor.