Pakistan Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, üst düzey bir Afgan yetkilinin, silahlı grubun iki ülke arasındaki önemli bir sınır kapısını ele geçirmesinin ardından silahlı grubun Afgan Taliban'a "yakın hava desteği" sağladığı iddialarını reddettiğini söyledi.

Afganistan Birinci Başkan Yardımcısı Amrullah Salih Perşembe akşamı, Pakistan güçlerinin bu hafta başlarında Kandahar eyaletindeki Spin Boldak sınır kapısının kontrolünü ele geçirdikten sonra Afgan Taliban'ını desteklediğini iddia etti.
Salih, Pakistan hava kuvvetlerinin "Taliban'ı Spin Boldak bölgesinden çıkarmak için herhangi bir hareketin Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından karşı karşıya kalacağı ve geri püskürtüleceği konusunda Afgan Ordusu ve Hava Kuvvetlerine resmi uyarılarda bulunduğunu" iddia etti.

Üst düzey bir Afgan yetkili Pakistan'ı "belirli bölgelerde Taliban'a yakın hava desteği sağlamakla" suçladı.

Pakistan dışişleri bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Pakistan hava kuvvetlerinin Pakistan hava sahasını korumakla sınırlı olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Afgan tarafı, Pakistan topraklarında Çaman Sektörüne karşı bir hava operasyonu düzenleme niyetini Pakistan'a iletmiştir" denildi.

“Pakistan, Afgan Hükümetinin kendi topraklarında hareket etme hakkına olumlu yanıt verdi. Uluslararası kabul görmüş normlar/standartlar/prosedürler tarafından normalde kabul edilmeyen çok yakın sınır operasyonlarına rağmen Pakistan, kendi topraklarında askerlerimizi ve halkımızı korumak için gerekli önlemleri almıştır.”

Açıklamada, Pakistan'ın Afgan hükümetinin "egemen topraklarında hareket etme hakkını" tanıdığı belirtildi.

Çatışma, Afgan Taliban güçlerinin Çarşamba günü sınırın Pakistan tarafındaki Chaman olarak bilinen Spin Boldak sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinin ardından geldi.

Afgan Taliban'ın beyaz bayrağı, sınır kapısında Afgan hükümetinin bayrağının yerini aldı ve çatışmalar devam etmesine rağmen Cuma günü yerinde kaldı.

 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Cumartesi gününden itibaren Pakistan'ın başkenti İslamabad'da üç günlük bir Afgan barış konferansı düzenleme planlarının değişmediğini ve birkaç üst düzey Afgan liderinin bu görüşmelere davet edildiğini söyledi.

 

(Dış Basın)