Al Arabiya'nın haberine göre, İlk olarak Ocak ayında duyurulan İsrail'i ABD Avrupa Komutanlığı'ndan (EUCOM) CENTCOM'un sorumluluk alanına kaydırma hamlesi geçtiğimiz günlerde Biden yönetiminin Küresel Duruş İncelemesi'nin bir parçası olarak kabul ediliyordu.
Ancak geçen ay itibarıyla CENTCOM Komutanı General Frank McKenzie, İsrail'i EUCOM'dan ABD ordusunun Orta Doğu ve Orta Asya komutanlığına kaydırma konusundaki iyimserliğinden bahsetti.

McKenzie Nisan ayında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne hitaben yaptığı konuşmada, "İsrail ile Müslümanların çoğunlukta olduğu bir dizi Arap devleti arasındaki ilişkilerin 2020'de normalleşmesi ve Birleşik Komuta Planı'nın (UCP) İsrail'i ABD Avrupa Komutanlığı'ndan USCENTCOM'a taşımasının yeniden düzenlenmesi, bölgesel istikrar ve güvenlik işbirliğinin artırılması için yeni fırsatlar sunuyor." dedi.

Şimdi, kaynaklar Al Arabiya English'e Pentagon'un Filistin ve İsrail arasında devam eden çatışmalardan uzaklaşmak istediğini söylüyor.

Kaynaklardan biri, "Pentagon şu anda İsrail'de olup bitenlerle hiçbir şey yapmak istemiyor." dedi.

Kaynak, "Ve geçen yıl İsrail ile barış anlaşmaları yapanlar da dahil olmak üzere bir dizi Arap devleti, şu anda CENTCOM'da olması konusunda isteksiz." diye de ekledi.
Pentagon ve CENTCOM yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Lübnan CENTCOM'un AOR'unda yer alan ülkelerden birkaçıdır.

Cuma günü, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki ile yaptığı görüşmede "İsrail işgalinin yasadışı uygulamalarını" patlattı.

İsrail'in kendisini ve vatandaşlarını savunma hakkına sürekli destek vermelerine rağmen, Biden yönetimi son haftalarda Filistin-İsrail ihtilafına karşı belirgin şekilde farklı bir ton kullandı.

BAE merkezli The National gazetesinin hafta başında bildirdiğine göre Biden yönetimi, en az iki Arap hükümetinin Kudüs'teki durumun kötüye gittiği yönündeki uyarılarını dikkate almamıştı.

Sivil ölümlerin sayısı artmaya devam ederken, Washington insan haklarını dış politikasının bir ayağı haline getirmeye çalıştığı için zor bir pozisyonla karşı karşıya.
Gazze Sağlık Bakanlığı, 31'i çocuk ve neredeyse 20'sikadın olmak üzere 100'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bu arada Beyaz Saray, İsrail'in sözde Demir Kubbe hava savunma sistemini füzelerle doldurup doldurmayacağı konusunda kamuoyuna bir cevap vermeyi reddediyor.

Ancak Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Hamas militan grubunu İsrail'e 1.500'den fazla roket attıkları için kınadı.