Petrol fiyatlarındaki sert düşüş (Brent<100 USD) bu sefer enflasyon endişelerini kısmen azalttı. Bu da Fed öncesinde piyasalarda rahatlamaya neden olurken, dün %2,9 oranında yükselen Nasdaq öncülüğünde ABD borsaları güçlü bir yükseliş kaydetti. ABD borsalarındaki güçlü kapanış, iki gündür satış baskısıyla karşılaşan Asya piyasasını da etkilemiş gözüküyor. MSCI Asya Pasifik endeksinde %3'e yaklaşan yükseliş gözleniyor. ABD ve Avrupa vadelileri de artı bölgede. Küresel borsalardaki görüntü ile birlikte BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında yükselişle başlayabilir ve 2.103 direncine doğru tekrar yönelebilir. Ancak, Fed öncesinde bu seviyenin geçilemeyeceğini düşünüyoruz. Destek ise 2.066 seviyesinde. Söz konusu seviyeler arasında bugün dalgalanma gözlenebilir. TSİ 21'deki Fed kararının (25 baz faiz artırılması bekleniyor) ardından 21.30'da Powell'ın basın toplantısı var. Ekonomi projeksiyonlarının da açıklanacağı toplantıda enflasyon tahmininde artış, büyüme tahmininde ise kısmi düşüş bekleniyor. Diğer yandan piyasa, Fed'in bu yıl 6 - 7 faiz artırımı yapabileceğini fiyatlıyor.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, şubat ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi takip edildi. Bütçe dengesi, şubat ayında vergi gelirlerinde ve TCMB'nin kar transferi ile diğer gelirlerdeki sert artışla 69,7 milyar TL fazla verdi. Faiz giderlerindeki artış ise daha iyi bir bütçe görünümünü sınırladı. Aylık bazda vergi gelirlerinde (geçici kurumlar vergisi ve ithalde alınan KDV hariç) düşüş dikkat çekmekte. Harcamalar tarafında ise borç verme giderindeki (KİT sermaye hesabı) artış dikkat çekmekte. 2021 yılı Şubat ayında ise bütçe 23,2 milyar TL fazla vermişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı 138 milyar TL'den 91,5 milyar TL'ye geriledi ve bütçe açığı/GSYH* oranı da %1,9'dan %1,3'e geriledi. 2022 yılı için bütçe açığı/GSYH oranı %3,5 hedeflenirken, yılın başlangıcında bu seviyenin belirgin altında kalmaya devam etti. Faiz dışı denge şubatta 113,4 milyar TL fazla verdi, 12 aylık faiz dışı fazla ise ocak ayındaki 35,1 milyar TL'den şubat ayında 112,6 milyar TL'ye yükseldi. (*GSYH için 2021 yılı verisini dikkate almaktayız.)
Bütçe açığı/GSYH oranının 2021 yılını öngörülerden iyi bir seviyede sonlandırması, 2022 yılında maliye politikası tarafında ek bir alan yaratmakta. TCMB'nin Hazine'ye kar transferi şubat ayında bütçeyi desteklerken, enflasyonla mücadele için yürürlüğe konulan KDV indirimi dahilde alınan KDV gelirlerini baskıladı. Beklentilere baktığımızda ise Hükümetin enerji sektörüne ek teşvikleri artırma olasılığı, ücretler başta olmak üzere çeşitli kalemlerdeki vergi istisnası ve artan enflasyonist baskılarla önümüzdeki dönemde bütçe açığı/GSYH oranında yukarı yönlü hareket görülebilir. Son dönemde iç talepte de önceki çeyreğe göre yavaşlama görmekteyiz. Bu açıdan iç talebin seyri ve harcamalardaki tasarrufun boyutu ile faiz yükü yılın geri kalanında bütçe açığında belirleyici olacak diğer unsurlar olacaktır. Ayrıca jeopolitik risklerin ekonomik aktiviteye olan etkileri de vergi gelirleri için aşağı yönlü risk unsuru olabilir.
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı - BÜMKO.
Vergi gelirleri, enflasyondan arındırılmış olarak da belirgin bir artış sergilese de alt kırılımlara yayılmaması ve bazı kalemlerde yoğunlaşması dikkat çekmekte.Dolaysız vergiler kurumsal vergilerdeki artış kaynaklı güçlü seyrini şubat ayında da sürdürüyor. Diğer gelirlerde de yıllık bazda faiz gelirlerindeki artış dikkat çekici. Harcamalar tarafında ise faiz giderleri aylık bazda tarihi yüksek seviyesinde.
Ayrıca şubat ayına ilişkin konut satışları verisi açıklandı. Toplam konut satışları ocak ayında aylık %61 oranında sert gerilemenin ardından şubat ayında aylık %10,5 oranında artışla kısmi toparlanma sergiledi, yıllık artış hızı ise %25,1'den %20,1'e gerileyerek yavaşlamasını sürdürdü. Toplam konut satışları şubat ayında 9.281 adet artışla 97.587 adede yükseldi, bununla birlikte tarihsel ortalamanın altındaki seyrini sürdürdü.
Konut satışlarına satış şekline göre bakıldığında, ipotekli satışlar ocak ayında aylık %59,8'lik sert düşüşün ardından şubatta aylık %9,4 artış sergilerken, benzer şekilde diğer satışlar ocak ayında aylık %61,3'lük sert gerilemenin ardından şubatta aylık %10,8 artışla kısmi toparlanma kaydetti. Yıllık bazda bakıldığında ise, hem ipotekli satışlarda hem de diğer satışlarda artış hızları yavaşlamaya devam etti. Konut satışlarına satış durumuna göre bakıldığında ise, ocak ayındaki sert düşüşlerin ardından, şubatta birinci el satışların aylık %6,2 ve ikinci el satışların ise %12,4 arttığı görüldü.
Kaynak: TCMB.
Bunun yanında, şubat ayına ilişkin tarım ÜFE verisi takip edildi. Tarım ÜFE şubat ayında aylık %13,74 artarken, yıllık bazda ise %68,49'a yükseldi. Böylece Tarım-ÜFE, aylık bazda ocak ayındaki rekor seviyeye yakın artarken, yıllık bazda ise 2011 yılına uzanan veri setinin rekor seviyelerinde gerçekleşti.
Ayrıca ABD'de mart ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi, Rusya ve Ukrayna kaynaklı risklerin artmasının ardından 3,1'den -11,8 seviyesine gerileyerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve imalat sektörü faaliyetlerinde daralmaya işaret etti.
Bunun yanında, Almanya'da mart ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri takip edildi. Ukrayna ve Rusya kaynaklı artan jeopolitik risklerin yanında tedarik endişeleri ve artan enflasyonist baskıların etkisiyle mart ayına ilişkin cari durum ve beklentiler endekslerinde sert düşüşler görüldü. Martta cari durum endeksi -8,1'den -21,4'e gerileyerek beklentilere yakın düşüş sergilerken, beklentiler endeksi ise 54,3'ten -39,3'e gerileyerek negatif bölgeye geçti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21'de Fed'in FOMC Toplantısı ve TSİ 21.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed'in bugünkü toplantıda 25 baz puan faiz artırması beklenmekte. Ayrıca bu toplantıda ekonomik projeksiyonlar da açıklanacak ve gelecek dönemdeki para politikasına dair de ipucu verecektir. Ayrıca bilanço daraltılmasına ilişkin mesajlar da izlenecek.
ABD tarafında, şubat ayına ilişkin ÜFE, aylık %0,8 artışla beklentilerin (%0,9) hafif altında artarken, yıllık ise %10 seviyesinde gerçekleşerek çift haneli seviyelere ulaştı. Şubat ayında aylık bazda ÜFE'deki artışta, özellikle gıda fiyatlarının %1,9 (önceki: %1,7) artışı ve enerji ürünleri fiyatlarının ise %8,2 (önceki: %3,7) artışı belirleyici oldu. Bunun yanında, şubat ayı ÜFE verisi, Rusya ve Ukrayna krizinin ardından başta enerji, endüstriyel metaller ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarındaki sert artışları yansıtmadığından, önümüzdeki dönemde ÜFE'deki yükseliş devam edebilir. Bu kapsamda, artan enflasyonist baskılar nedeniyle Fed'in bugünkü toplantısında 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor.
Ayrıca ABD'de TSİ 15.30'da şubat ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Perakende satışlar, ocak ayında %3,8 artışla beklentilerin oldukça üzerinde gelerek güçlü toparlanma sergilemişti. Salgına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesinin etkilerini göreceğiz fakat perakende satışların artış hızının baz etkisiyle yavaşlaması olası. Bu kapsamda, şubat ayında perakende satışların aylık %0,4 artması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da ocak ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) takip edilecek. Aralık ayına ilişkin KFE, aylık %7,9, yıllık ise %59,9 artarken, reel bazda da yükselişini sürdürmüş ve yıllık reel bazda %17,9 artmıştı.
Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından ocak ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu aralık ayında aylık 2,3 milyar USD artışla 161,6 milyar USD seviyesine yükselmiş, yıllık ise 1,8 milyar USD azalış sergilemişti. Kısa vadeli kredi borcu ise aralık ayında aylık 0,2 milyar USD azalışla 7,8 milyar USD seviyesine gerilerken, yıllık ise 1,8 milyar USD gerilemişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Kalekim (KLKIM, Pozitif): Şirket 2022 beklentileri açıklamıştır. Buna göre; Şirket satışlarda TL bazında %80-100 oranında büyüme beklemektedir. (Rekabet Kurumu izninin alınması ardından hisse devri tamamlanması beklenen Lyksor Kimya şirketi hariçtir.) Diğer yandan, FAVÖK marjının yaklaşık %20 olmasını öngören Şirket, 130 - 150mn TL yatırım hedeflemektedir.
Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Negatif): Yıldız Holding ve Getir Perakende Lojistik A.Ş. arasında azınlık paylarının satışına ilişkin bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzalanmıştı. Takip eden dönemde Yıldız Holding, Dünya'da ve bölgede oluşan olumsuz koşullar nedeniyle karşılıklı mutabakat ile bahsi geçen görüşmeleri durdurma kararı alındığı açıklamıştır. Şok hisseleri haber sonrası dün günü %6'lık kayıpla kapadı.
Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): Şirket'in bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.'nin daha önce North Field East Onshore projesi EPC-1 paketine ait Common Offsites 2 genel inşaat-montaj işleri için sözleşme imzaladığını duyurduğu Chiyoda Technip Adi Ortaklığı (CTJV) ile kapsama ilave olarak 60mn USD bedelli Offsites 2 borulama ön imalat paketi ihalesini kazandığı açıklanmıştır. İmzalanan zeyilname ile projenin sözleşme bedeli mevcut metraja göre yaklaşık 448,6mn USD'ye ulaşmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,1 artarak 97.587 oldu. Böylece, Ocak - Şubat dönemindeki konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,5 artışla 185.893 olarak gerçekleşti. Öte yandan, ipotekli konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %35,6 artış göstererek 19.888 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %20,4 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları ise şubatta yıllık bazda %54,9 artarak 4.591 oldu.
MSCI Değişiklikleri: MSCI, Vakıfbank ve Halkbank'ın Küresel Küçük Ölçekli Şirketler Endeksi'nden çıkarılacağını açıkladı. 17 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere iki kamu bankası ilgili endeksten çıkarılacak. (Kaynak: Bloomberght)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket, Kuzey Marmara Otoyolu Nakkaş-Başakşehir (bağlantı yolları dahil) kesimi, Olimpiyat Kavşağı-Nakkaş Kısımları için REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 45 km uzunluğunda ve yaklaşık 260mn TL tutarında hazır beton tedariki için görüşmelere başladığını açıklamıştır.
Carrefoursa (CRFSA): Şirkete ait Antalya'da bulunan arsaların 170mn TL bedel ile satışının tamamlandığı ve satış bedelinin nakden tahsil edildiği açıklanmıştır.
Dardanel Önentaş Gıda (DARDL): Şirketin kara midye üretim faaliyetlerinin büyütülebilmesi ve etkin yönetilebilmesi amacıyla sermayesinin %100'ü şirkete ait 500.000TL kuruluş sermayeli Dardanel Midye Üretim A.Ş. unvanı ile şirket kurularak mevcut midye üretim faaliyetlerinin bu şirkete devrine karar verilmiştir.
GSD Holding (GSDHO, Nötr): Şirket'in GSD Havacılık A.Ş.'de sahip olduğu, sermayenin %50'sini temsil eden 12,5mn TL nominal tutarlı payların %49'unun M&S Sillosi Sh.p.k.'ye 2,7mn ABD Doları ve %1'inin Hasan Cenk Özbay'a 55.420 ABD Doları bedelle satışına ve konuya ilişkin sözleşme yapılmasına karar verilmiştir. Satış bedelleri 15 Mart 2022 tarihinde tahsil edilmiştir.
Jantsa (JANTS): İştiraki Jmw Jant San. ve Tic.A.Ş. 22.03.2022 tarihinde yapacağı Olağan Genel Kurul da sermayesini 82,02mn TL'sından 25mn TL artırarak 107,02mn TL'ye çıkaracaktır. Artırılan sermayedeki paya Jantsa'nın %50 ile 1,25mn adet 12,5mn TL'lik hisse ile katılmasına bugün yapılan yönetim kurulu toplantısında oy birliği ile karar verilmiştir. Diğer %50'lik kısma İştirakin İtalyan Ortağı MW Italian S.R.L katılacaktır. Ortaklık hisse payı %49,9981 den %49,9985 çıkacaktır. Nakit sermaye artışı için 12,5mn TL 23.03.2022 tarihinde iştirakimize ödenecektir. Toplam 25mn TL nakit sermaye artışı iştirakimizde binek oto ve hafif ticari araç jant üretim kapasitesinin artırılması için yapılmakta olan yatırımlarda kullanılacaktır. Şirketin üretim kapasitesi İlave hat ile birlikte 1,5mn adetten 3mn adete çıkacaktır. 2022 yılı içinde devreye alınması öngörülmektedir.
Ulusoy Un (ULUUN): 50. Yıl üretim tesisinin mevcut 1200 ton/gün kapasitesine ek olarak 600 ton/gün kapasiteli 3. faz çalışması; ürün çeşitliliği konusunda üretim esnekliği yaratabilmek amacıyla, 600 ton/gün tek ünite yerine 350 ton/gün ve 250 ton/gün iki ünite olarak revize edilmiş ve 350 ton/gün kapasiteli yeni üretim ünitesi 15.03.2022 itibariyle devreye alınmış, tesisin günlük kapasitesi 1.550 ton/gün'e yükselmiştir. Ayrıca; halen çalışmaları süren 250 ton/gün kapasiteli 4. üretim ünitesinin de 2022 yılı 3. çeyreği içerisinde devreye alınması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 41 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 282 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,13 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,07-%2,17 bandında hareketin ardından %2,15 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı