“PİYASANIN ROTASI”

 

Günlerden Büyüme…

 

Corona virüsünde güncel durum; vaka sayısı 217,631,751 – ölü sayısı 4,518,378 kişiye ulaşmıştır.

 

Fed Başkanı Powell’ın varlık alımlarını azaltmak için bu yıl uygun olabilir ama bu bir faiz artışı sinyali değil söylemi piyasalar tarafından güvercin olarak yorumlanmaya devam etmektedir. Risk algısında Fed’in hemen adım atmayacağı mottosu etkin olurken, ABD endekslerinden tüm zamanların yüksek seviyelerinden bir miktar gerilemektedir. Bu durum normal olarak karşılanırken, bahane olarak delta varyantının ekonomik aktiviteyi yavaşlatabileceği, ABD’de tüketici güveninin 6 ayın düşük seviyesine gelmesi ve ABD’de artan konut fiyatları (Case-Shiller endeksi %18,6 artış!)gösterilebilir. Fakat genel trend güçlü ve yukarı olurken, SP500 endeksi için 5000 hedef seviyelerini duymaya başladık. Endeks ve hisse senetleri ABD enflasyonu üzerinde getiri sağladığı sürece sorun gözükmezken, en önemli risk Fed’in ani bir faiz artışına gitmesi olacaktır.

 

Fed’in çıkış stratejisinin temelini oluşturan enflasyon geçici hikâyesinde majör bir değişiklik olmazken, ABD’nin enflasyon ithal ettiği Çin ekonomisinin ısınıp ısınmayacağı belirleyici olacaktır. Çin ekonomisinde mevcut durumda majör bir ısınma veya pandemiden çok hızlı çıkış toparlanması gözükmemektedir.

 

Piyasa katılımcıları Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltacağına ilişkin sinyal ararken, bunun için ekonomik verilere gereğinden fazla önem vermektedir. Bugün açıklanacak ISM ve ADP verileri bu özel durum bağlamında önceki dönemlere göre daha önemli fiyatlama reaksiyonlarına nende olabilir. Bugünü gördükten sonra Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi kritik olacaktır.

 

$ temasında göreceli zayıflık geçici olurken, $ endeksi 50 günlük ortalaması 92.59 seviyesi üzerinde 92.72 seviyesinde hareket etmektedir. Fed’in varlık alımlarını azaltması güçlü $ temasına işaret etmektedir. $ endeksi gibi ABD 10 yıllıkta pozitif vererek aşağı yönlü hareketini sınırlandırmaktadır. 10 yıllık, 200 günlük ortalama%1,3296 seviyesi yukarıda majör direnç olurken kırılması risk algısının yönünü netleştirecektir.

 

Fed’in geçici enflasyon kaygıları devam ederken, Avrupa enflasyon gerçeğiyle yüzleşmeye devam etmektedir. Avrupa’da %3 seviyesine ulaşan enflasyon rahatsızlık yaratırken, ECB tarafında pandemi kaynaklı acil varlık alım programının azaltılması (Mart ayı!) konusunda görüşler peş peşe gelmeye devam etmektedir. Fed’in start vereceği varlık alımlarını azaltma konusunda sırada ki ECB olacaktır.

 

OPEC+ toplantısının bugün yapılması beklenirken, 2021 sonuna kadar petrol piyasasının arz açığı vereceğe düşünülmektedir.

 

Apple, akıllı saatinin üretimini ertelerken, üretim için tedarik zinciri sıkıntıları ve yeni dizayna ilişkin eleştiriler bunda etkili olmuştur.

 

Bugün Türk varlıkları için büyüme verisini takip edeceğiz.

 

GCM Yatırım Araştırma olarak 2.çeyrek büyüme verisi için %19,5 beklentimiz bulunurken, %19,5 üzerinde gelebilecek pozitif sürprizlere şaşırmayacağız. 2güçlü ikinci çeyrek verisi sonrasında büyümenin nasıl sürdürülebilir ve kaliteli olacağı konusunda yol haritasını takip edeceğiz.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye için 2021 büyüme beklentisini %6 seviyesine (önceki: %5)revize etmiştir. 

 

Fiyatlama reaksiyonları;

 

S&P500 endeksi 4534 seviyesinde fiyatlanmaktadır. 

Dolar temasında (klasik $ endeksi) 92.72 seviyesinde hareket etmektedir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,2718 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3658 seviyesinde bulunmaktadır.

EURUSD paritesi 1.1803 seviyesinde bulunmaktadır.

Altın $1815 ile $1800 psikolojik seviyesi üzerinde hareket etmektedir. 

Gümüş $23.91 seviyesi ile $24 psikolojik seviyesinde hareket etmektedir. 

Altın / gümüş rasyosu 75.89 seviyesinde bulunmaktadır.

USDTRY paritesi 8.3306 seviyesi ile 8.35 seviyesi altında hareket etmektedir.

Türkiye 5 yıllık CDS 3686.22 ile 400 seviyesi altında hareket etmektedir.

Türkiye corona virüs durumu;

 

 

 

Kaynak GCM Yatırım

Hibya Haber Ajansı