Acıbadem Ataşehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, prostat kanseri hakkında doğru bilinen yanlışları anlatarak, öneri ve uyarılarda bulundu.
Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında prostat kanseri geldiğini belirten Sofikerim, “Dünyada yaklaşık bir milyon 500 bin civarında erkeğe prostat tanısı konuyor. Ülkemizde de durum farklı değil. Yaygınlığı; akciğer kanserinden sonra, 2. sırada yer alıyor. Böylesine sık görülen kanser türünde ise erken teşhis, hayat kurtarıyor.” ifadesinde bulundu.
Sofikerim, prostat kanserinin toplumsal farkındalığının yeterince oluşmamış bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Farkındalığı artırmak için eylül ayının ‘Dünya Prostat Kanseri Farkındalık’ ayı olduğuna dikkat çekti.
Prostat kanserinin, kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer aldığını söyleyen Sofikerim, “Prostat, yaklaşık olarak bir ceviz büyüklüğünde, erkeklerde mesanenin altında yerleşmiş, üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten bir organdır. Prostat kanseri ise prostat dokusunu oluşturan bazı hücrelerin anormal seyrederek tümör oluşturması sonucu meydana geliyor. Tümörler, prostatın sadece belirli bir kısmında gelişebileceği gibi birden çok kısmında da gelişebiliyor.” dedi.
Sofikerim, hastalığın erken dönemlerinde genellikle hiçbir belirti vermediğine değinerek, hastalığın gelişim sürecini “Tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratabiliyor. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler görülüyor.” şeklinde açıkladı.