El Cezire'nin haberine göre, Bir zamanlar IŞİD (IŞİD) grubunun Suriye'deki kendine özgü “başkenti” olan Rakka, 2017 yılında ABD liderliğindeki koalisyon tarafından grubu yenmek ve Amerikan kentinin kontrolünü ele geçirmek için büyük hava ve kara saldırılarına maruz kaldı.
Salı günü yayınlanan rapora göre, bombalama kampanyasının zirvesinde şehir günde 150 hava saldırısıyla karşı karşıya kaldı ve bu da altyapı ve binalarda büyük hasara yol açtı.

Suriye müdahale direktörü Sonia Khush, "Rakka'daki çocuklar ve aileleri, Suriye'deki kıtlık, salgın ve ekonomik krizin ortasında seçeneklerin sınırlı olduğu harap olmuş bir şehirde her gün yaşıyor" dedi.


Raporlar, şehir binalarının en az %36'sının harabe halinde olduğunu tahmin ediyor. Kuzeydoğu Suriye'deki kuraklık, su kaynaklı hastalıklarda artış ve COVID-19'un yayılmasını engellemede zorluklarla birlikte bir halk sağlığı krizini de tetikledi.

Şehre dönen binlerce insanla, Rakka nüfusunun dörtte üçü yiyecek ve diğer temel mal ve hizmetleri satın almak için yardıma bağımlı.

Dul ve dört çocuk annesi Aida, çocuklarıyla birlikte ağır hasarlı bir evde, akan su ve elektrik olmadan yaşıyor.

9 yıl önce Halep'ten kaçan 27 yaşındaki çocuk, çocuklarının dışarıda oynamasına izin vermekten korkuyor.

Save the Children'a “Çocuklarım dışarı çıktığında korkuyorum çünkü yaralanabilirler, bu yüzden dışarı çıkmalarına izin vermiyorum” dedi.

"Burada çökmüş bir bina var ve korkarım altında [maden gibi] bir şey var. Asla bilemezsiniz. Onları uzaklaştırıyorum."


Save the Children'a göre, Rakka'nın eğitim sektörü çatışma ve sonrasında harap oldu ve şehirdeki okulların yüzde 80'i hasar gördü.

Khush, On Yıl Savaşı'nın çocuklar ve aileleri için bir ruh sağlığı krizine neden olmasına rağmen, Rakka'daki çocukların "hayattan zevk almak ve geleceğe hazırlanmak" için oyun oynamak veya ders çalışmak gibi temel faaliyetlere veya hizmetlere erişemediklerini söyledi. .

“Çocuklar evlerinin enkazında otursalar bile yaralanma ve ölüm riskiyle karşı karşıya.


Khush, başta IŞİD karşıtı koalisyon üyeleri olmak üzere uluslararası toplumdan "anlamlı insani müdahale" çağrısında bulundu.

Askeri eylemlerinin sonuçlarıyla daha sonra yüzleşme sorumluluğunu taşıyorlar” dedi.

“Bütün insani yardım bağışçıları gibi, temel hizmetleri eski haline getirmek için harekete geçmeleri ve çocuklara daha iyi bir gelecek için şans vererek fırsatlar sağlamaları önemlidir. Suriye çatışmasını yaşadılar.