Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre Türkiye, TRY mevduat hesaplarında vergi avantajını Temmuz ayı sonuna kadar uzattı. Kararname ayrıca, bankaların ihraç ettiği yatırım fonları ve tahvillerden, sukuklardan elde edilen gelirler üzerindeki vergi indirimini de 31 Temmuz'a kadar uzatıyor.

 

TRY mevduatlarına vergi indirimi 30 Eylül 2020’de TRY’yi desteklemek amacıyla getirilmişti. İlk olarak 31 Mart’tan 31 Mayıs’a kadar uzatılan uygulama, böylece Haziran ve Temmuz aylarında da sürecek.

 

Söz konusu vergi indirimleri şu şekilde gerçekleştirilmişti:

 

·        6 aya kadar vadeli hesaplar (6 ay dahil) için %15’ten %5’e,

·        1 yıla kadar vadeli hesaplar (1 yıl dahil) için %12’den %3’e,

·        1 yıldan uzun vadeli hesaplar için %10’dan %0’a düşürülmüştü.

 

TRY mevduatlarda vergi indiriminin getirdiği en önemli avantaj, TRY cinsi mevduatta enflasyona karşı reel getirisini artırmak ve dolarizasyon etkisini azaltmaktı. Vergi avantajı uzatılmasaydı, TRY mevduatların pozitif reel getiri etkisi silineceğinden dolayı, dolarizasyonu artırıcı bir etkisi olması beklenirdi. Bu da TRY mevduat ve DTH arasındaki geçiş etkisinin aleyhte gelişmesine neden olacak ve para ikamesini hızlandıracaktı. Mevduata vergi indiriminin uzatılması faiz gelirinin azalmaması anlamında olumlu, yoksa suni bir faiz indirim etkisi oluşacaktı. Para politikası uygulamasında, ilave sıkılaşma ihtiyacının artabileceği yönündeki görüşümüzü korumaktayız.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı