Washington DC'den konuşan Pehlavi, arab news'ten Frank Kane'e gazetenin Frankly Speaking programıyla verdiği demeçte, "Herhangi bir totaliter sistem, tarih bunun uzun sürmediğini göstermiştir." dedi.
Mohammad Reza Pehlevi, 1979'da İslam Cumhuriyeti'ni kuran Ruhullah Humeyni liderliğindeki bir devrimle devrildi.
Rıza Pehlevi, İran'ın gençlerinin farklı bir yaşam istediğini, ülke rejiminin sağlamadığı bir yaşam.
"Bugün, ülkenin her köşesinde özgürlük şansını giderek daha fazla, daha yüksek sesle görüyoruz. Ve bu, sadece rejimin meşruiyetini kaybetmediğinin, aynı zamanda kavrayışını da kaybetmeye başladığının göstergesidir."
İran nükleer anlaşması söz konusu olduğunda, Pehlavi Kane İran rejimine "davranışını değiştiremeyeceğini çünkü tüm varlığının hayatta kalmasına bağlı olduğunu" söyledi.
Rejimin dünyanın normları görmek istediği şekilde anlaşmaya varamayacak durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Pehlavi, İran'ın "bir ideoloji ihraç etmek ve bölgeye doğrudan veya vekiller aracılığıyla hakim olmak" istediğini de sözlerine ekledi.
"Bu yüzden, burada müzakere etmeye çalışılan şey ne olursa olsun, net sonuç beyhude olması ve rejimin her ne ise sadece şantaj aracı olarak kullanması ve bölgemizin jeopolitiğindeki hakimiyetini sürdürebilmesi için dünyayı bununla başa çıkmaya zorlamasıdır." dedi.
Pehlevi, Tahran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının İslam Cumhuriyeti'ni cesaretlendireceğini ve "bölgede istikrarsızlık yaratma konusundaki sürekli durumunu daha da ileriye çekmesini sağlayacağını" söyledi.
"Bence daha fazla sonuç almanın tek yolu baskıyı gevşetmek değil, daha fazla baskı uygulamaktır."
Pehlevi, İslam Cumhuriyeti'ne daha fazla baskı uygulamanın "rejimin her nefes alında bedelini ödeyen" İran halkı için yararlı olduğunu söyledi.
Pehlavi, Viyana'da devam eden nükleer görüşmelerin Tahran'ın yaptırımları hafifletmesi ile sonuçlanması halinde İran halkının rejimin elde edeceği ekonomik faydalardan hiçbirini almasını beklemediğini söyledi.
"Bunun, rejime muazzam miktarda para salındığı ve hiçbirinin İran halkına harcanmadığı Obama yönetimi sırasında zaten bir kez gerçekleştiğini gördük."
İran ve dünya güçleri Nisan ayından bu yana Viyana'da nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma amaçlı görüşmelere katılıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de anlaşmadan vazgeçmiş ve İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları yeniden devreyetmiş durumda.
İran'ın bölgesel milislere verdiği destekle ilgili bir soruya Pehlevi, İran halkının ve yöneticilerinin çıkarlarının tamamen farklı olduğunu söyledi.
"Rejimin istikrarsızlığı desteklemeye devam etmek için her türlü çıkarı var, çünkü hayatta kalması buna bağlı. Öte yandan, ulusal çıkarımız her şeyden önce istikrar ve barışa ve komşularımızla samimi bir ilişkiye sahip olmaya bağlıdır, bunun aksine çeşitli müdahale araçlarıyla iç işlerine sürekli karışmaktır." dedi.
Kaynek: Arabnews