RMB döviz kuru hızla yükseliyor ve merkez bankası bir kez daha döviz mevduat rezerv oranını yükseltti. 

9 Aralık’ta Çin’de merkez bankası işlevi gören Çin Halk Bankası, 15 Aralık 2021 tarihinden itibaren finansal kuruluşların döviz depo rezerv oranının 2 puan artırılacağını belirten bir duyuru yayınladı. Bu oran mevcut yüzde 7'den yüzde 9'a yükseltildi.

Merkez bankasının açıklamasının ardından, offshore Renminbi (RMB) ABD doları karşısında hemen 70 baz puandan (BP) fazla bir düşüş gördü, ardından arka arkaya 6.35, 6.36, 6.37 ve 6.38 puanın altına düştü. Onshore RMB de ABD doları karşısında hızla yükselerek 6,35, 6,36 ve 6,37 puanların altına geriledi. Akşam 20:02 itibariyle, onshore RMB ABD doları karşısında 6.3748'de ve offshore RMB 6.3819'da işlem gördü.

China Minsheng Bank'ın baş araştırmacısı Wen Bin, döviz mevduat rezerv oranını artırmanın, yerel döviz piyasasında döviz likiditesini sıkılaştırmaya eşdeğer olduğunu ve bunun RMB'nin değer kazanmasının baskısını azaltabileceğini ve RMB döviz kurunun temelde sabit kalmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Çin Halk Bankası, Kasım 2004'te, yerli Çin destekli ve yabancı fonlu kurumların döviz mevduatları üzerinden alınan döviz mevduat rezerv oranını uygulamaya koydu. Bankanın 15 Mayıs 2007 tarihinde %4'ten %5'e çıkarmasından bu yana döviz depo rezerv oranı 14 yıldır değişmemişti.

Piyasadaki yerel para biriminin likiditesini düzenleyen RMB mevduat rezerv oranı gibi, döviz mevduat rezerv oranı da yurt içi döviz likiditesini düzenleyebilir. Nisan 2021'in sonunda, Çin finans kurumlarındaki döviz mevduatı bakiyesi 1 trilyon ABD dolarını aştı ve şimdiye kadar dört ay boyunca 1 trilyon ABD dolarının üzerinde kaldı.

Güçlü ithalat ve ihracat ticareti, kısa vadede Renminbi’yi yukarı iten faktörlerden biri. Kasım ayında Çin'in ithalat ve ihracat performansı piyasa beklentilerini aştı ve hem ithalat hem de ihracat rekor seviyelere ulaştı. 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana Çin'in kümülatif ticaret fazlası 337,6 milyar ABD dolarını aştı.

Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı