Kıbrıs Rum basını, AB Zirve Toplantısı ve sonrasında alınan kararlarla ilgili değerlendirmelerini sürdürürken; Kathimerini gazetesi, zirvenin Kıbrıs Rum kesiminin talep ve girişimlerinin Almanya tarafından engellendiğini iddia etti.
Gazete, "Bu El Kurtarıldı-Hesaplar Açık. Berlin Kıbrıs Sorununu Pozitif Gündemle İlişkilendirmeye İzin Vermedi" başlıklı yorumunda, Güney Kıbrıs'ın AB Zirvesi'nde elde ettiği kazanımları korumayı başardığını; ancak Almanya yüzünden Kıbrıs sorununu Türkiye-AB'nin pozitif gündemine bağlayamadığını iddia etti.
Gazete, Almanya'nın Kıbrıs sorununun Türkiye-AB ilişkilerinde belirleyici olmasını engellediğini; Avusturya, Yunanistan, İrlanda, Belçika ve Lüksemburg'un Yunan tezlerini desteklerken, diğer ülkelerin Almanya'nın görüşünü benimsediğini belirtti.
Kıbrıs Rum hükümetinin büyük umutlar beslediği Fransa'nın son anda 180 derece dönerek Almanya'yı desteklediğinin vurgulandığı haberde, Güney Kıbrıs'ın Almanya ve Türkiye ile Gümrük Birliği'nin seviyesini yükseltme planları ve Türkiye'nin Türkiye ile Gümrük Birliği ile ilgili eylemleri. Olumlu gündem maddelerinin sonbaharda veya daha sonra belirleneceği dönemde hesaplamaların görülmeye devam ettiği yorumunu yaptı.
Gazete, Kıbrıs Rum kesiminin Gümrük Birliği'ndeki veto hakkını korumayı başardığını, zirvenin sonuç bildirgesinin Kıbrıs sorunu ve kapalı Maraş bölgesine ilişkin iyileştirilmiş ifadeler sunduğunu iddia etti.
Alithia gazetesi konuyla ilgili haberini "Türkiye Kıbrıs Sorununu Takip Etmeye Devam Edecek. AB'nin Kıbrıs Sorununa Gevşek Tavrı ve Türk-Yunan İlişkileri" başlıkları altında benzer açıklamalarla yansıttı.
Fileleftheros gazetesi ise, "Olması Gereken İçin Bile Çalış" başlığı altındaki yorum yazısında, AB Zirvesi toplantı sonuç bildirgesinde "makul olarak yer alması gereken açıklamalar için bile yoğun çaba sarf edildiğini" yazdı.
Gazete, AB Zirve Toplantısının AB liderlerinin sürekli kendini tekrarladığı bir yer haline geldiğini, sonuç bildirgesinin ilk şeklinin Kıbrıs sorununun çözümüne hatta BM kararlarına bile yer vermediğini iddia etti.
Gazete, Kıbrıs Rum diplomasisinin yoğun girişimlerinin ardından Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin açıklamaların ve BM kararlarının taslak raporda yer aldığını belirterek, "Makul olarak beklenen unsurlar için bile yoğun çaba gösterilmesi gerekiyor. Rapora dahil edilecekler."
Gümrük Birliği'nin seyrine ilişkin kararların Avrupa Konseyi'nin yetkisinde kalmasını "olumlu bir unsur" olarak değerlendiren gazete, Türkiye'nin sonuç bildirgesinden memnun olmadığını da iddia etti.