Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında konuşan Grushko, "Türk ortakları Montrö Sözleşmesi'ndeki rejime sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor. Rusya bu rejimin korunacağını düşünüyor. Rejimin zayıflaması sadece bölgesel güvenlik ve istikrarı değil, aynı zamanda bölgesel güvenlik ve istikrarı da sarsacaktır. Ayrıca Avrupa'nın güvenliğini ve istikrarını da baltalıyor" dedi.

NİSAN AYINDA GÜNDEM OLDU

Nisan ayında ABD, Karadeniz'e 2 savaş gemisi gönderdi ve Türkiye, Washington'un bildirimde bulunduğunu duyurdu. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi uyarınca Akdeniz'den Karadeniz'e giden ABD savaş gemilerini Moskova'ya bildirdiği belirtildi.

Putin, boğazlar rejimini korumanın önemini vurguladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin açıklama trafiği de gündemdeydi.

Türkiye'nin Kanal İstanbul projesi planlarının ele alındığı bölümde Putin, bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanması için 1936 Montrö Sözleşmesi hükümlerine göre belirlenen Boğazlar rejiminin korunmasının önemine vurgu yaptı.