Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, HMS Defender'a “Rusya Federasyonu devlet sınırlarının ihlal edilmesi durumunda silah kullanılacağına dair bir ön uyarı verildi. Uyarıya tepki vermedi” dedi.
Bildirildiğine göre olay, Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'daki Fiolent Burnu açıklarında meydana geldi; bakanlık, Defender'ın 3 km (2 mil) kadar içeri girmeye cesaret ettiğini söyledi.

Bakanlık, bir sınır devriye gemisinin uyarı ateşi açtığını ve bir SU-24 jetinin HMS Defender'ın yoluna dört bomba atarak İngiliz gemisinin geri dönmesine neden olduğunu söyledi.

Ancak İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın hesabını yalanladı: "HMS Defender'a herhangi bir uyarı atışı yapılmadı. Kraliyet Donanması gemisi, uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna karasularından zararsız geçiş yapıyor.”

“Masum geçiş”, gemilerin bir ülkenin karasularından herhangi bir zarar vermemek kaydıyla geçiş yapmaları için uluslararası kabul görmüş bir haktır.

Video oynatmak
İngiltere savunma sekreteri Ben Wallace yaptığı açıklamada, HMS Defender'ın Ukrayna'nın Odessa kentinden Gürcistan'a uluslararası kabul görmüş bir rotada seyahat ettiğini söyledi.

"Bu sabah, HMS Defender Karadeniz üzerinden Odessa'dan Gürcistan'a rutin bir geçiş gerçekleştirdi" dedi.

“Bu rota için normal olduğu gibi, HMS Defender uluslararası kabul görmüş bir trafik ayrım koridoruna girdi. O koridordan 0945 BST'de (İngiliz Yaz Saati) güvenli bir şekilde çıktı. Rutin olduğu gibi, Rus gemileri geçişini gölgeledi ve daha geniş çevresinde eğitim tatbikatlarından haberdar edildi.”

Rus TASS'ın bildirdiğine göre, Moskova'daki İngiliz savunma ataşesi olayla ilgili olarak çağrıldı.

Kraliyet Donanması Haziran ayının başlarında, HMS Defender'ın Karadeniz'de "kendi misyonlarını" yürütmek için Akdeniz'de NATO operasyonları yürüten saldırı grubundan "soyulduğunu" söyledi.


İngiliz destroyeri bu hafta Ukrayna'nın Odessa limanını ziyaret etti ve burada İngiltere ile Ukrayna donanmasının modernizasyonuna yardımcı olmak için bir anlaşma imzalandı.

Putin NATO endişelerini dile getirdi
Rusya sınırlarında, özellikle Batı ile artan gerilimler sırasında, uçak veya gemilerin karıştığı olaylar nadir değildir, ancak nadiren ateşle sonuçlanır.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın eyleminin Moskova'nın politikasının Ukrayna ve müttefikleri için nasıl bir tehdit oluşturduğunu gösterdiğini söyledi.

Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın pozisyonunun açık bir kanıtı: Rusya'nın Karadeniz ve Azak denizlerindeki saldırgan ve kışkırtıcı eylemleri, Kırım'ı işgali ve militarizasyonu, Ukrayna ve müttefikleri için kalıcı bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Ukrayna ve Karadeniz'deki NATO müttefikleri arasında yeni bir işbirliği kalitesine ihtiyacımız var" dedi.

Video oynatmak
Çarşamba günkü olay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın Rusya sınırlarına yakın bir NATO yığılmasından "kaygı duyduğunu" söylemesiyle geldi.

Aynı gün Moskova'da bir uluslararası güvenlik konferansına hitap eden Putin, ittifakın "gerginliği azaltmak ve öngörülemeyen olay riskini azaltmak için tekliflerimizi yapıcı bir şekilde değerlendirmeyi reddettiğini" söyledi.

Transatlantik güvenlik ittifakının önde gelen üyelerinden ABD, Ukrayna'ya destek amacıyla periyodik olarak Karadeniz bölgesine savaş gemileri gönderiyor ve çoğu zaman Rusya'dan protestolar alıyor.

Batılı ülkeler bu hafta Karadeniz'de Sea Breeze olarak bilinen deniz tatbikatları düzenliyor.

Çarşamba günkü olaydan saatler önce, Rusya'nın Washington büyükelçiliği ABD ve müttefiklerini onları iptal etmeye çağırdı.

Bu yılın başlarında, Rusya sınırına ve Kırım'a asker yığdığında Ukrayna üzerindeki gerilimler tırmandı.

Moskova daha sonra Karadeniz'deki askeri tatbikatları hızlandırarak Washington'dan iki savaş gemisi göndereceğine dair bir uyarı aldı.

Rusya güçlerini geri çektiği ve gerilimler yatıştığı için bu gemiler asla gönderilmedi.

 

(Dış Basın)