Rusya - Ukrayna arasındaki gerilim tırmanarak devam ediyor. Tarafların heyetleri dün Belarus'ta üçüncü görüşmelerini gerçekleştirirken, görüşmeden sonuç çıkmadı. Hafta sonu Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'Uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilanı gibidir' derken, ABD Dış işleri Bakanı Blinken 'ABD ve Avrupalılar Rus petrolü ithalatını yasaklamayı düşünüyor' dedi. Rusya kanadından da enerji kısıtlamasına dair sert mesaj geldi. Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Avrupalı siyasilerin, Rusya'yı Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulamaya ittiklerini iddia etti. Bu durumların devam etmesi de enerji fiyatlarının yukarı yönlü seyri olabileceğine işaret etmekte.
Brent petrol 2021 ortalamasının yaklaşık %80 üzerinde. Avrupa doğalgaz fiyatları da rekor üstüne rekor kırıyor. Rusya - Ukrayna gerginliğinde enerji fiyatlarının artışı Rusya'nın lehine gözükse de, bu durum global bir enerji krizi olabileceğine işaret ediyor. AB ise %32'lik doğalgaz ithalatını Rusya'dan yapıyor. Başka ülkelerden gaz ithalatı için AB arayış içinde. 2021 yılının en büyük sorunlarından olan yüksek enflasyon enerji fiyatlarının daha da artması ile birlikte 2022'de en çok konuşulacak konulardan birisi olacak gibi görünüyor.

 

Jeopolitik gerginliğin had safhada olduğu bir ortamda riskli varlıklardan çıkış hızlanırken, güvenli limanlara geçiş artarak devam ediyor. Uzunca bir süre 1.785 - 1.835 arasında yön arayışı içerisinde olan ons altın fiyatlamaları, gerginlikle birlikte sert yükseliyor. An itibariyle 2.016 seviyesinden işlem gören ons son 18 ayın zirvesine yaklaşmış durumda.
 

 

 

Dolar / TL tarafında ise Aralık 2021'e kadar 18,36'lı kadar seviyelere kadar yükselmesi sonrasında TL'yi özendirme paketi ile birlikte 10,50'lere kadar çekilmiş 13,50'lerde dengelenmişti. Ancak doların küreselde değer kazancı ve Rusya - Ukrayna gerginliği fiyatlamaları ile kur 14,50'lere dayandı.

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı